Здраве

Какво трябва да знаете за алдостерона?

Какво трябва да знаете за алдостерона

Какво трябва да знаете за алдостерона?

Човешкото тяло е сложно устроена система, в която функционират множество хормони. Всеки един от тях си има специална функция и биологично значение за развитието и правилното функциониране на организма ни. Алдостеронът е стероиден хормон, който заема изключително важно значение за нашето здраве. Какво представлява и каква е неговата роля? В тази статия ще се запознаем малко по-подробно с него!

Какво е алдостерон?

Алдостеронът се синтезира във външната част (кората) на надбъбречните жлези, които са разположени над бъбреците. Категоризира се като минералкортикоид, тъй като е основен регулатор на солевия и водния баланс на тялото.

Поради този факт, алдостеронът главно влияе върху нивата на натрий, калий и вода в организма чрез отделителната и кръвоносната система. Повишава и концентрацията на глюкозата в кръвта. Освен това оказва ефект и върху метаболизма на мазнините, въглехидратите и протеините.

Какви функции изпълнява алдостеронът в организма?

Част е от сложна група свързани хормони, ензими, белтъчини и реакции. Тази система се нарича ренин-ангиотензин-алдостерон, която помага за регулиране на кръвното налягане. Когато кръвното налягане се понижи, бъбреците освобождават ензима ренин в кръвта.

Ренинът разделя ангиотентензиногена, протеина, който черния дроб произвежда, на парчета. Едното парче е ангиотензин I, който е неактивен (не предизвиква никакви реакции). Той се разделя на части от ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ), който е произведен от белите дробове.

Едната от тези части е ангиотензин II, активен хормон. Ангиотензин II предизвиква свиване на мускулните стени на малките артерии, повишавайки кръвното налягане. Също така, задейства бъбречните жлези да освободят алдостерон, а хипофизната жлеза да освободи антидиуретичен хормон (ADH или вазопресин).

Заедно алдостеронът и ADH карат бъбреците да задържат натрий и да освободят калий чрез уриниране. Увеличаването на натрий в кръвта причинява задържане на вода, това води до увеличение на обема кръвта и кръвното налягане, като по този начин завършва системата. Тази система се активира и от други хормони, включително кортикостероиди, естроген и щитовидни хормони. 

Какво трябва да знаете за стероидните хормони?

Те принадлежат към клас химични съединения. Извличат се от холестерола. Чрез кръвния поток се транспортират до клетките на различни органи. Там осъществяват регулация на широк спектър от биологични функции. Синтезират се и секретират от ендокринните жлези в организма. Според мястото, в което се синтезират, те се делят на:

  • кортикостероиди – обикновено се синтезират в надбъбречната кора. Те са с важно значение за обмяната на въглехидратите, мазнините и белтъчините в организма. Имат влияние върху имунната система, справянето със стреса, регулиране на възпалителните процеси, метаболизма и др.
  • полови стероиди – синтезират се в половите органи или плацентата. Те регулират половото развитие и функция на живите организми.

Спрямо рецепторите, с които молекулите се свързват, се делят на пет групи:

  • глюкокортикоиди – участват в метаболизма на глюкозата и имунната система. В човешкото тяло това е кортизолът.
  • минералкортикоиди – влияят върху електролитния и водния баланс, както и за кръвното налягане. Основен представител в човешкото тяло е алдостеронът.
  • андрогени – участват в развитието и поддържането на мъжките черти. Пример за андрогенен хормон при мъжете е тестостеронът.
  • естрогени – отговорни са за развитието и регулирането на женската репродуктивност.
  • прогестогени – техен представител в женското тяло е прогестерона. Участва в регулирането на менструалния цикъл и бременността.

В днешно време са широко използвани. Има две основни вида, които се използват в лекарствата – кортикостероиди и анаболни стероиди. Кортикостероидите се използват най-често в медицината, тъй като са едно от най-добрите средства за борба с възпалението и инфекцията. Тези лекарства са синтетични хормони на естествения хормон кортизол, които регулира редица процеси в тялото. Освен това стероидите, също така намират и приложение в фитнес индустрията.

Анаболните стероиди, познати още като анаболно-андрогенни, са различен вид лекарства и са незаконни в повечето страни без рецепта, предписана от лекар. Тези лекарства имитират действието на половия хормон тестостерон. Те се свързват с андрогенните рецептори в клетката, комплексът образуван от рецептора и стероида, навлиза в ядрото, където взаимодейства с ДНК, като по този начин увеличава активността на определени гени.

Тези гени карат клетката да произвежда повече протеин от обикновено, което от своя страна води до покачването на мускулна маса. Това се нарича анаболизъм.

Анаболните стероиди могат да предизвикат и странични ефекти, ако се злоупотребява с тях и се взимат без предписанието и контрола на специалист.

При мъжете страничните ефекти могат да бъдат безплодие, уголемени гърди (гинекомастия), повишен риск от рак на простата.

При жените се изразяват на лице мъжките белези като по-голямо окосмяване по тялото, по-дълбок глас, проблем с менструалния цикъл и загуба на гръдна тъкан.

Заключение

Алдостеронът е стероиден хормон от групата на кортикостероидите, който се синтезира се в надбъбречните жлези. Регулира нивата на натрий и калий в организма. Той е част от сложна система, която главно контролира кръвното налягане.

В човешкото тяло има редица стероидни хормони, които всеки един от тях има ключово значение за правилното функциониране и развитие на организма. Основно се делят на пет групи: глюкокортикоиди, минералкортикоиди, андрогени, естрогени и прогестогени. Те оказват влияние върху имунната система, възпалителните процеси, сексуалната функция, както и електролитния баланс.

Открояват се като широко използвани лекарства в медицината. Освен това се използват и във фитнес индустрията, тъй като водят до повишаване на мускулната маса. Най-често се употребяват по незаконен начин, тъй като в повечето страни е необходимо предписание на рецепта от специалист. При неправилна употреба анаболните стероиди могат да предизвикат някои странични ефекти.

Източници

Aldosterone: What It Is, Function & Levels (clevelandclinic.org)

Steroid hormone – Wikipedia

Стероидни хормони – МАТУРА ПО БИОЛОГИЯ Online (matura-biologia.com)

Steroids: What Are They And How Do They Affect Your Body? | IFLScience

0