Диети

Нисковъглехидратна диета

Ketogenic low carbs diet - food selection on white background

Нисковъглехидратна диета

Какво представлява?

Нисковъглехидратната диета (НВД) представлява хранителен режим, който свежда консумацията на въглехидрати (още наречени захари) до минимум.

Този хранителен режим включва консумация на храни с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и зеленчуци.

НВД има няколко подвида. Общото между всички нейни разновидности е ограничаването на приема на въглехидрати до 20-150 грама на ден.

Основната цел на нисковъглехидратния хранителен режим е да накарате тялото ви да използва повече мазнини за гориво, вместо да използва захари като основен източник на енергия.

За кого е подходяща?

Нисковъглехидратният начин на хранене е най-подходящ за хора, които се опитват да свалят телесна маса.

Когато приемът на въглехидрати е много малък, мазнините се преместват от мастните депа в кръвта и се транспортират до черния дроб, където някои от тях се превръщат в кетони.

Тогава тялото може да използва мастни киселини и кетони като основен източник на енергия.

Важно е да уточним, че постигането на кетоза при нисковъглехидратния начин на хранене не е задължителен. Това става само ако намалите захарите до под 20 грама на ден.

За кого НЕ е подходяща?

НВД не е подходяща за хора, които тренират високо-интензивни спортове и се нуждаят от експлозивна сила и енергия.

Ако трудно поддържате регуларни нива на кръвна захар и се чувствате зле ако не ядете достатъчно захари, може би нисковъглехидратният хранителен режим не е за вас.

Какво включва?

НВД набляга на храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на протеини и полезни мазнини. Ето примери за такива:

  • месо – филета, пилешки гърди, свинско месо, телешко, риба и др.
  • яйца
  • зелени зеленчуци
  • ядки и семена
  • зехтин
  • някои плодове (като боровинки и ягоди)
  • млечни продукти (мляко, кисело мляко, масло и др.)

Какви са ползите за здравето?

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати обикновено намаляват апетита ви и ви карат да се чувствате по-малко гладни, което води до намаляване на приема на калории.

Освен това, в дългосрочен план, диетите с намалено съдържание на захари могат намалят триглицеридите в кръвта, нивата на “лошия” холестерол, да стабилизират нивата на кръвна захар и тези на инсулина.

Какви са минусите на НВД?

Хранителните режими с ниско съдържание на въглехидрати не са подходящи за всички. Някои хора се чувстват отлично с тях, докато други се чувстват отвратително и нямат енергия за нищо.

В изключително редки случаи, този вид диети могат да причинят състояние наречено недиабетна кетоацидоза. Това състояние се среща по-често при кърмещи жени и може да бъде фатално, ако не се лекува.

Въпреки това, диетите с ниско съдържание на захари са безопасни за по-голямата част от хората.

Ако не сте сигурни дали този вид режим е за вас, консултирайте се с медицинско лице.

0