Страхотен зеленчук, любим на мнозина. Повечето го знаят като “просто картоф”, без да обръщат внимание на това, че има голямо разнообразие от видове под това общо понятие. И ето, че днес ще се запознаем с един доста специален вид от това семейство, а именно – пресния картоф.
Какво представлява?
На пръв поглед, пресният картоф най-лесно може да се разпознае по това, че има доста по-тънка обвивка, спрямо обикновения, която в някои случаи може се обели като люспа, без нуждата от белачка. Това е, защото реколтата се събира, докато са още пресни или “млади” и обвивката още не е започнала да се удебелява.
С какво се различава от стария?
Разлика още има във вкуса и в хранителната им стойност. От гледна точка на вкус, те са идея по-сладки, заради факта, че захарта още не се е преобразувала в нишесте. Поради същата причина са и по-малко калорични.
Какви са неговите хранителни свойства?
Ето и хранителната информация за 100 г:
Калории – около 70 kcal;
Въглехидрати – 15 грама;
Мазнини – 0 грама;
Протеини – 2 грама;
Фибри – 2 грама;
Захар – 1 грам;
Сол – 0 грама.
Съдържа още витамините B1, B3, B5, B6, B9, C, PP.
И минерали като калий плюс малки количества желязо, фосфор, магнезий и цинк.
Какви са ползите от консумацията му?
Сравнени с обикновените, и пресните картофи могат да се похвалят това, че:
- Поддържат здравето на костите – благодарение на минералите, които съдържат;
- Съдържат антиоксиданти – неутрализират молекулите, образуващи някои видове хронични заболявания, като диабет или рак; пример за добър антиоксидант е ниацинът, който помага с превръщането на храната в енергия; още поддържа здравето на нервната система и поддържа кожата ни здрава;
- Понижават или нормализират кръвното налягане, благодарение на калия, който разширява кръвоносните съдове, придружен с други минерали, като калция и магнезия.
- Перфектен за безглутеновата диета – може да не са мнозинство, но доста хора имат непоносимост към глутен, затова зеленчуците от това семейство намират голямо приложение и се превръщат в пример за страхотен заместител на някои глутенови храни храни.
- Засищат по-бързо – според изследване, на група от 11 души, били предложени 38 различни храни, с въпрос коя ги накарала да усетят повече ситост. Сами може да предположите какво са отговорили повечето от тях.
Рецепти с пресни картофи
Бързаме да кажем, че не е нужно да ги белите. Достатъчно е да ги забършете, колкото да изчистите останала мръсотия. Може да използвате мека четка, кърпа или леко намокрена кухненска хартия.
Най-хубави се през времето април-юли защото точно тогава е сезонът им.
- Печени пресни картофи с масло
Пример за елементарна, но изключително вкусна рецепта.
Какво ви трябва:
пресни картофи (може големи и малки) – 300 грама;
масло – по ваш вкус, но около 50-60 грама;
вода – на око ще прецените;
сол и други подправки – препоръчваме само да посолите, а други подправки да добавите накрая, за да не загорят и да развалят вкуса.
Как да ги приготвим:
Взимате една тава и я намазвате с масло. Нарязвате картофите на кубчета (ако са мини, може да ги разрежете на две), “поръсвате” ги с кубченца масло, посолявате и сипвате толкова вода, колкото почти да покриете зеленчука.
Пускате ги във фурната на 200 градуса за около 30 минути (може да отнеме както повече време, така и по-малко – затова следете водата да е намалила количеството си и следете за златист загар.)
- Мини пици с блат от пресни картофи
Какво ви трябва:
малки пресни картофи – 5-6 броя;
доматен сос;
кашкавал;
ситно нарязан бекон (или каквото пожелаете да има отгоре като топинг).
Как да ги приготвим:
Сварявате малките картофи. (разбирате, че са готови, когато прокарате вилица през тях и са започнали да омекват). Когато са готови, ги изваждате извън водата. Взимате една чаша с голямо дъно и ги натискате отгоре, за да станат плоски. След това намазвате мини пицата със соса, поръсвате с кашкавал, слагате желания от вас топинг и ги слагате в печката, докато не се разтопи кашкавалът. След това сте готови.
Заключение
Пример за лека и вкусна гарнитура към всякакъв вид ястия, която в себе си има натрупани многобройни, нужни за тялото ни, вещества. Откъм начини на приготвяне – примерите са безброй, нужно е само да изберете тези, които ви допадат най-много.