Здраве

Пресен картоф

side view of new potatoes in bowl on wooden background

Пресен картоф

Страхотен зеленчук, любим на мнозина. Повечето го знаят като “просто картоф”, без да обръщат внимание на това, че има голямо разнообразие от видове под това общо понятие. И ето, че днес ще се запознаем с един доста специален вид от това семейство, а именно – пресния картоф. 

Какво представлява?

На пръв поглед, пресният картоф най-лесно може да се разпознае по това, че има доста по-тънка обвивка, спрямо обикновения, която в някои случаи може се обели като люспа, без нуждата от белачка. Това е, защото реколтата се събира, докато са още пресни или “млади” и обвивката още не е започнала да се удебелява.

С какво се различава от стария?

Разлика още има във вкуса и в хранителната им стойност. От гледна точка на вкус, те са идея по-сладки, заради факта, че захарта още не се е преобразувала в нишесте. Поради същата причина са и по-малко калорични.

Какви са неговите хранителни свойства?

Ето и хранителната информация за 100 г:

Калории – около 70 kcal;

Въглехидрати – 15 грама;

Мазнини – 0 грама;

Протеини – 2 грама;

Фибри – 2 грама;

Захар – 1 грам;

Сол – 0 грама.

Съдържа още витамините B1, B3, B5, B6, B9, C, PP.

И минерали като калий плюс малки количества желязо, фосфор, магнезий и цинк.

Какви са ползите от консумацията му?

Сравнени с обикновените, и пресните картофи могат да се похвалят това, че:

  1. Поддържат здравето на костите – благодарение на минералите, които съдържат;
  2. Съдържат антиоксиданти – неутрализират молекулите, образуващи някои видове хронични заболявания, като диабет или рак; пример за добър антиоксидант е ниацинът, който помага с превръщането на храната в енергия; още поддържа здравето на нервната система и поддържа кожата ни здрава;
  3. Понижават или нормализират кръвното налягане, благодарение на калия, който разширява кръвоносните съдове, придружен с други минерали, като калция и магнезия.
  4. Перфектен за безглутеновата диета – може да не са мнозинство, но доста хора имат непоносимост към глутен, затова зеленчуците от това семейство намират голямо приложение и се превръщат в пример за страхотен заместител на някои глутенови храни храни.
  5. Засищат по-бързо – според изследване, на група от 11 души, били предложени 38 различни храни, с въпрос коя ги накарала да усетят повече ситост. Сами може да предположите какво са отговорили повечето от тях.

Рецепти с пресни картофи

Бързаме да кажем, че не е нужно да ги белите. Достатъчно е да ги забършете, колкото да изчистите останала мръсотия. Може да използвате мека четка, кърпа или леко намокрена кухненска хартия.

Най-хубави се през времето април-юли защото точно тогава е сезонът им.

  1. Печени пресни картофи с масло

Пример за елементарна, но изключително вкусна рецепта.

Какво ви трябва:

пресни картофи (може големи и малки) – 300 грама;

масло – по ваш вкус, но около 50-60 грама;

вода – на око ще прецените;

сол и други подправки – препоръчваме само да посолите, а други подправки да добавите накрая, за да не загорят и да развалят вкуса.

Как да ги приготвим:

Взимате една тава и я намазвате с масло. Нарязвате картофите на кубчета (ако са мини, може да ги разрежете на две), “поръсвате” ги с кубченца масло, посолявате и сипвате толкова вода, колкото почти да покриете зеленчука.

Пускате ги във фурната на 200 градуса за около 30 минути (може да отнеме както повече време, така и по-малко – затова следете водата да е намалила количеството си и следете за златист загар.)

  1. Мини пици с блат от пресни картофи

Какво ви трябва:

малки пресни картофи – 5-6 броя;

доматен сос;

кашкавал;

ситно нарязан бекон (или каквото пожелаете да има отгоре като топинг).

Как да ги приготвим:

Сварявате малките картофи. (разбирате, че са готови, когато прокарате вилица през тях и са започнали да омекват). Когато са готови, ги изваждате извън водата. Взимате една чаша с голямо дъно и ги натискате отгоре, за да станат плоски. След това намазвате мини пицата със соса, поръсвате с кашкавал, слагате желания от вас топинг и ги слагате в печката, докато не се разтопи кашкавалът. След това сте готови.

Заключение

Пример за лека и вкусна гарнитура към всякакъв вид ястия, която в себе си има натрупани многобройни, нужни за тялото ни, вещества. Откъм начини на приготвяне – примерите са безброй, нужно е само да изберете тези, които ви допадат най-много.

Източници

New potatoes

How can potatoes benefit my health?

Health and Nutrition Benefits of Potatoes 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0