Здраве

Кашу

Tasty cashew nuts

Кашу

То е богато на хранителни вещества и може да предложи редица ползи за здравето. Изборът на подходящи сортове и правилното им готвене или приготвяне могат да помогнат за увеличаване на потенциалното им въздействие върху здравето. За да разберете повече за него, може да прочетете тази статия.

Какво представлява кашуто?

Често го възприемаме като ядка. Но всъщност това са семената на ябълките кашу, които растат на дървета, произхождащи от Централна и Южна Америка, както и от няколко карибски острова. Те представляват бъбрековидни семена, произхождащи от тропическо дърво, първоначално отглеждано предимно в Бразилия, но сега и в различни райони с топъл климат по целия свят.

При какви условия се отглежда растението кашу?

Можете да започнете да го отглеждате, ако живеете в тропиците, независимо дали климатът е влажен или сух. В идеалния случай температурата не трябва да пада под 10 градуса по Целзий или да се повишава над 40 градуса по Целзий. В този температурен диапазон отглеждането на дървета е лесно. Възможно е също така да отглеждате дърветата във всеки район, в който няма студ. Всъщност с малко напояване те растат като плевели. Дърветата са устойчиви на засушаване и могат да виреят на маргинални почви. Добре дренираната песъчлива почва е най-подходяща за отглеждане им.

За какво се използва ядката кашу?

Напоследък се използва за производство на млечни алтернативи, като мляко, сирене, сметанови сосове и заквасена сметана на основата на кашу. Всички те са чудесна алтернатива за хора, избягващи лактозата.

Маслото от кашу е различен вид продукт за мазане. Процесът включва печене му в продължение на 10-15 минути, след което се смила, докато се освободи масло и се получи кремообразна текстура. Може да се добави допълнително масло, за да се подобри текстурата.

Сметана от кашу, например, е немлечен заместител на сметаната, направен отново от него. Често се използва вместо тежка сметана или заквасена сметана в ястия като супи и десерти. Приготвя се чрез накисване и отцеждане на ядката, след което се смесва с останалата вода, за да се получи кремообразна течност.

Какво съдържа кашуто?

То е богато на редица хранителни вещества. Една порция, 28 грама, сурово и без сол от него ви осигурява около:

 • Калории: 157
 • Протеини: 5 грама
 • Мазнини: 12 грама
 • Въглехидрати: 9 грама
 • Влакна: 1 грам
 • Мед: 69% от дневната стойност (ДС)
 • Магнезий: 20% от ДС
 • Манган: 20% от ДС
 • Цинк: 15% от ДС
 • Фосфор: 13% от ДС
 • Желязо: 11% от ДС
 • Селен: 10% от ДС
 • Тиамин: 10% от ДС
 • Витамин К: 8% от ДС
 • Витамин В6: 7% от ДС

То е особено богато на ненаситени мазнини – категория мазнини, свързани с по-нисък риск от преждевременна смърт и сърдечни заболявания. Те също така са с ниско съдържание на захар, източник на фибри и съдържат почти същото количество протеини като еквивалентно количество варено месо. Освен това съдържа значително количество мед – минерал, който е от съществено значение за производството на енергия, здравословното развитие на мозъка и силната имунна система. Те са и чудесен източник на магнезий и манган – хранителни вещества, важни за здравето на костите.

Какви са неговите хранителни ползи?

Благодарение на състава си носи различни ползи за човешкия организъм.

 • Антиоксиданти

Ядките и семената се смятат за източник на антиоксиданти и кашуто не е изключение. Антиоксидантите са полезни растителни съединения, които поддържат тялото ви здраво, като неутрализират молекулите, причиняващи увреждания, известни като свободни радикали. Това от своя страна спомага за намаляване на възпаленията и повишава способността на организма ви да остане здрав и без болести. То е богат източник на полифеноли и каротеноиди – два класа антиоксиданти, които се съдържат и в други дървесни ядки. Проучванията свързват антиоксидантите в орехите, пеканите и бадемите с по-ниски нива на оксидативно увреждане на клетките. Поради сходния си антиоксидантен профил може да се очаква, че кашуто ще предложи подобни ползи в борбата с окисляването. Това може да е особено вярно за печения вид, който изглежда има повишена антиоксидантна активност в сравнение със суровия.

 • Помага при свалянето на килограми

Ядките са богати на калории и мазнини. Затова на хората, които искат да отслабнат, традиционно се препоръчва да ограничат тяхното количество в диетата си. Изследванията обаче започват да свързват диетите, богати на ядки, с по-голямо отслабване и по-ниско общо телесно тегло, отколкото диетите без тях. Освен че осигуряват по-малко калории от очакваното, те са богати и на протеини и фибри, за които е известно, че намаляват глада и насърчават чувството за ситост, а това може допълнително да подпомогне загубата на тегло.

 • Подобрява здравето на сърцето

Диетите, богати на ядки, са свързани с по-нисък риск от заболявания, като инсулт и сърдечни болести. Няколко проучвания са се фокусирали върху специфичните ползи на кашуто за здравето на сърцето. В едно от тях е установено, че хората с диабет тип 2, които консумират 10% от дневните си калории от него, имат по-ниско съотношение на LDL (лошия) холестерол към HDL (добрия) холестерол, отколкото тези, които не са го включили към своето хранене. Ниското съотношение на LDL към HDL обикновено се разглежда като показател за добро здраве на сърцето. Две други проучвания свързват консумацията му с по-високи нива на HDL холестерол и по-ниско кръвно налягане, както и с понижаване на нивата на общия и LDL холестерол.

За какво да внимаваме?

То съдържа мазнини, но те са предимно ненаситени мазнини, които са полезни в умерени количества.

Истински суровият вид не е безопасен за консумация, тъй като съдържа вещество, известно като урушиол, което се среща в отровния бръшлян. Урушиолът е токсичен и контактът с него може да предизвика кожна реакция при някои хора. То често се продават като „сурови“ в магазините, но те са били приготвени на пара. По този начин се отстраняват токсините. Това кашу е здравословно.

В зависимост от марката соленият и печеният вид може да съдържа високи нива на сол и мазнини, които може да не са здравословни. Най-добре е първо да проверите етикета и да ги консумирате в малки количества.

Хората, които имат алергия към ядки, трябва да избягват кашуто, тъй като то съдържа силни алергени, които могат да доведат до реакции, включително до животозастрашаващ анафилактичен шок.

Заключение

Консумацията му има своите благоприятни ефекти върху организма ни, както всички ядки и семена, когато са в умерени количества. Като цяло е по-добре да се храним разнообразно, отколкото да се концентрираме върху отделни храни като ключ към доброто здраве.

Източници

Are Cashews Good for You? Nutrition, Benefits, and Downsides

Cashews: Nutrition, health benefits, and diet

Cashews: Health Benefits, Nutrients, Preparation, and more

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0