Здраве

Сушени плодове 

Mixed dried fruits

Сушени плодове 

Сушените плодове са познати на хората още от древността и се предлагат от хиляди години в Средиземноморието и Близкия изток поради многобройните им ползи за нашето здраве. Те са сладки, леки, могат да се консумират в движение и да се съхраняват много по-лесно от пресните такива. Освен това са чудесно допълнение към много от любимите ви десерти и закуски. Можете да добавите малко сладост към деня си, като се насладите на шепа от тях, която ще предостави на организма ви редица полезни вещества.
Получават се, като от пресните плодове се извлече по-голямото количество вода чрез прилагане на разнообразни методи за изсушаване. Поради това вкусът им е значително по-наситен, а концентрацията им на витамини и минерали – в пъти по-голяма. 

Видове сушени плодове 

За щастие в днешно време на пазара има голямо разнообразие от сушени плодове, така че имате много възможности, когато избирате кои са най-подходящи за вас. Все пак съществуват няколко вида, които се предпочитат по-често от останалите и можем да открием почти във всеки един хранителен магазин: 

  • стафиди – едни от най-популярните видове днес. Те представляват просто сушено грозде и се срещат като обикновени и златни. 
  • кайсии – те заемат второто място в конкурса по популярност и подобно на стафидите се срещат често в миксове и зърнени закуски. Изключително сладки са, с красив ярко оранжев цвят. 
  • сини сливи – те са сладки, но с малко горчивина, като това е и причината да се съчетават добре с по-богати вкусове като шоколада. 
  • смокини – предлагат се в няколко разновидности, но всички те се отличават със сладост и вкусна лепкава текстура. 
  • фурми – те са изключително сладки и приличат на бонбони, тъй като тяхното съдържание на захар е естествено много високо. Това ги прави популярен избор в приготвянето на протеинови барчета, десерти и дори за подслаждане на смутита. 
  • манго – от всички видове мангото е най-твърдото, но веднъж отхапано обаче, то е сравнително лесно за дъвчене и има сладък и цветен вкус. 
  • папая – едновременно екзотична и сладка на вкус, с лека тръпчивост при всяка хапка. 
  • ананас – това е един от най-универсалните видове. Може да бъде на кубчета, пръстени или ленти, както и захаросан или незахаросан. 
  • ябълки – един от най-диетичните избори и се препоръчва, когато човек иска да намали приема си на калории

Естествено, най-вероятно сте срещали под тази форма и други видове като например череши, боровинки, касис, годжи бери, круши, киви и диня. Те обаче не са толкова търсени, поради което са по-малко достъпни и на по-висока цена. 

Ползи от консумиране на сушени плодове 

Те са изключително питателна храна. Едно парче съдържа приблизително същото количество хранителни вещества като пресния плод, но кондензирано в много по-малка опаковка. Следователно една порция може да осигури голям процент от дневния препоръчителен прием на много от полезните вещества. Също така обикновено са богати на много фибри и са чудесен източник на мощни антиоксиданти, особено на полифеноли. 
Полифенолните антиоксиданти се известни с ползи за здравето като подобрен кръвен поток, по-добро храносмилане и намален риск от много заболявания. Няколко проучвания показват, че хората, които консумират сушени плодове, успяват доста по-ефективно да поддържат здравословно тегло и да приемат по-голямо количество от необходимите за правилното функциониране на организма хранителни вещества

Най-здравословните сушени плодове 

Има определени техни видове, които са се доказали като по-здравословни от останалите и оказват най-положително влияние върху организма. За наша радост те са и едни от най-лесно достъпните на пазара. 

Кайсиите 

Отново се срещаме с тях. Сушените кайсии са добър източник на витамин Е, витамин А, мед и калий. Освен това съдържа голямо количество диетични фибри. Всъщност, една порция сушени кайсии съдържа повече фибри, отколкото пресни. Те са богати на антиоксиданта бета-каротин, който е свързан с повишена мозъчна функция, подсилено имунно здраве и по-нисък риск от развитие на диабет тип 2. 

Сините сливи 

Те имат слабително действие и могат да подобрят храносмилането. Също са богати на калий, източник са на витамин B6 и съдържат биоактивни антиоксиданти, които могат да подобрят здравето на костите. Добавете сините сливи в смутита или ги включете в следващата си топла купа овесени ядки

Стафидите 

Стафидите са чудесна междинна закуска, тъй като са богати на калий и антиоксиданти. Консумирането им може да намали риска от развитие на сърдечни заболявания или диабет тип 2, както и да помогне за защита на клетките. Стафидите също могат да подобрят контрола на кръвната захар и да намалят нивата на холестерола в кръвта. Можем да ги направим част от нашето ежедневие, като ги прибавим към купа овесена каша, върху салата или ги смесим с кисело мляко. 

Фурмите 

Те са с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и фибри и могат да ви помогнат да поддържате здрава имунна система. Често се използват като заместител на захарта във вегетариански и вегански рецепти. 

Диетичните фибри в сушените плодове 

Неведнъж споменахме, че сушените плодове съдържат голямо количество диетични фибри. Това са вид растителни храни, които тялото не може да смели или усвои. В сравнение с мазнините, протеините и въглехидратите, които тялото успява да разгради, фибрите не се усвояват напълно. Те преминават почти непокътнати през стомаха и червата и извън тялото, като поддържат и подпомагат чистотата и доброто състояние на храносмилателната система. Също така оказват положително влияние върху движението по червата и освобождаването от холестерола, както и от канцерогените, които имат вредно действие. Диета, включваща достатъчен прием на фибри,  предлага няколко други потенциални ползи, като защита срещу рак на дебелото черво, предотвратяване на сърдечни заболявания и диабет, подобряване на външния вид на кожата и поддържане на здравословно тегло.  

Сушените плодове и хранителния метаболизъм 

Вече не е тайна, че тази питателна храна предлага високо съдържание на протеини и фибри, които са от съществено значение за тялото. Освен това, тя подпомага контролирането на теглото, като увеличава скоростта на метаболизма, тъй като оказва влияние върху състава и функционалността на чревната микробиота. Като здравословна закуска тя може да подобри метаболизма ви и да помогне за по-бърза загуба на тегло и регулиране на апетита. Въпреки това е важно да запомните, че за да постигнете успешна загуба на тегло, освен че може да включите сушените плодове в балансирана диета, ви е нужен и редовен тренировъчен план

Сушените плодове и имунната система 

Тези сладки изкушения са богати на калий, магнезий, калций, цинк, фосфор и различни витамини като витамин A, D, B6, K1 и E. Тези вещества са от голямо значение за здравето на имунна система. Според проучване сушените плодове с високи нива на полифеноли помагат за подобряване на имунитета, като показват противовъзпалителни ефекти. Това се дължи на антиоксидантните им свойства, които също така помагат за елиминирането на свободните радикали и облекчаването на оксидативния стрес. 

Начини за приготвяне и съхранение на сушените плодове у дома 

Приготвянето им в домашни условия е съвсем възможно и може да бъде направено без добавянето на захар, консерванти и други вредни съставки. Това може да стане по няколко начина: 

Във фурна  

Започнете, като измиете добре плодовете и отстраните костилките. Разрежете ги подходящо, за да изсъхнат равномерно. Може да ги накиснете във вода с лимонов сок на стайна температура, за да не се изгуби цвета им по време на сушенето. Поставете хартия за печене в избрана от вас тава, наредете резените и ги вкарайте във фурната на около 50 градуса. Времето за сушене може да варира в зависимост от плътността на нарязаните парчета. 

На слънце 

Използването на слънчевата енергия е най-нискотехнологичното и евтино решение, което можете да намерите. Това обаче работи само в правилните климатични условия, когато температурите се повишават до 30 градуса по Целзий или повече. Необходими са от 2 до 10 дни, за да се изсушат резените напълно. 

В дехидратор 

Това е най-съвременният и бърз метод. Чрез него изсушаването става равномерно и без специална нужда от вашата намеса. Необходимото време отново може да варира и зависи от вида на уреда, както и количеството и дебелината на резенчетата. 

Източници 

All About Dried Fruit – Unlock Food 

 

21 Types Of Dried Fruits – Best And Most Common – Foods Guy 

 

Dried Fruit: Good or Bad? – Healthline 

 

What Kind of Dried Fruit Is Healthiest? 

 

Тайната на сушенето на плодове в домашни условия

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0