Хранене

Еритритол в съвременната кухня

Еритритол в съвременната кухня

Еритритол в съвременната кухня

Стремите се към здравословен начин на живот и поддържане на здравословно телесно тегло? Опитвате се да избягвате излишните захари от диетата си? Търсите нови алтернативи на любимите си сладки изкушения? 

Ако да, то със сигурност сте чували за еритритол, един от най-популярните заместители на традиционната захар. Със сладкия си вкус, малко калории и нисък гликемичен индекс той е често срещана съставка в много от съвременните кулинарни рецепти.

Какво представлява еритритола?

Еритритолът е вид нискокалоричен захарен алкохол, който се извлича от растения като плодове, зърнени култури и някои видове гъби. Процесът на производство включва ферментация на глюкоза от фруктоза. В последствие  се образуват малки кристали, наподобяващи тези от тръстика.

На база по-трудното му придобиване цаната варира в диапазон от 18 до 25 лева на килограм. Крайният продукт има сладък вкус, който достига до 70% от нивото на сладост при захарта, което го отличава от други подсладители като стевията и ксилитола. 

Но не само вкусът му е причината той да се е превърнал в един от най-популярните подсладители в света. Съотношението еритритол захар спрямо калориите на двете вещества е 0,2 cal към 4 cal в полза на естествения подсладител.

Допълнително преимущество е, че има нулев гликемичен индекс. Тези характеристики превръщат веществото в идеален продукт за всеки, който желае да намали енергията си прием или просто да ограничим захарта в диетата си.

Какви са ползите от консумацията на еритритол?

Това напълно естествено вещество притежава всички положителни аспекти на обикновената захар без нито един от негативите. Неговата умерена консумация би довела до някои значителни ползи на организма. Ето кои са те:

  • предпазва зъбите – това е едно от ключовите му предимства пред захарта. За разлика от нея, еритритолът не предизвиква киселинност в устната кухина. Така рискът от появата на кариеси и други зъбни проблеми се намалява значително. Доказано е, че дъвчащите бонбони или таблетки, които съдържат този подсладител, предпазват от образуването на зъбна плака и подобряват оралното здраве както при деца, така и при възрастни хора;
  • не влияе на кръвната захар –  едно от най-значимите предимства е, че не повишава нивата на кръвната захар или инсулина, тъй като не се метаболизира от тялото. Това негово свойство го прави безопасен за хора със сърдечно съдови проблеми, диабет или преддиабет. В допълнение той е идеален избор за всички, които следват кето-диета или други ниско карбонови режими на хранене;
  • контрол на теглото –  със своите 0,24 калории на грам, този заместител на захарта се нарежда сред едни от най-нискокалоричните нейни варианти. Включването му в хранителния режим може да има значителен положителен ефект върху контрола на теглото. Той не само предлага сладък вкус, но може да помогне за намаляване на общия енергиен прием и постигане на калориен дефицит. Това го прави отличен избор за хора, които се стремят да отслабнат или да поддържат здравословно тегло, без да правят компромиси с вкусовите си предпочитания.

Има ли вреди от приема на еритритол?

Еритритолът е общо признат като безопасен за консумация, но въпреки това е възможно да доведе и до някои нежелани странични ефекти. Примери за потенциални реакции на организма са стомашно разстройство, диария, подуване на корема или газове.

Експертите в областта на здравословното хранене споделят мнението, че трябва да се започне с малка доза от подсладителя при въвеждането му в диетата. Постепенното увеличаване на приема дава възможност да се проследи как реагира организма.

Това е важно, защото както всяка друга хранителна добавка, така и еритритолът трябва да се приема в умерени количества. Прекомерната му консумация би довела до проблеми с храносмилането, а в някои по – тежки случаи кръвни съсиреци и сърдечни проблеми. Ако желаете да избегнете всички възможни странични ефекти, то консултацията с лекар или диетолог преди прием винаги е добра идея.

Рецепти с еритритол

Рецептите, в които еритритолът се използва като заместител са многобройни и разнообразни. Те варират от различни десерти като торти, пайове и сладоледи до приготване на популярни напитки като кафе, чай, коктейли и смутита. Можем да го срещнем както в класически, така и в новаторски комбинации, които да отговарят на всеки вкус и предпочитания.

Ето някои примерни рецепти, в които може да бъде използван:

  • лимонада – смесете прясно изцеден лимонов сок с вода и добавете еритритол за подсладяване според вкуса;
  • крем карамел – вече може да имате любимия десерт само за 56 калории с тази лесна рецепта. За целта ще са ви необходими 3 яйца, които се разбиват заедно с 4 супени лъжици от подсладителя и 300 милилитра затоплено прясно мляко. Добавя се ванилия и сместа се разпределя в купички, които се подреждат в тава. Пече се на принципа на водна баня, като в тавата се налива вода до половината на избраните купички. Фурната се настройва на 180 °C и след един час може да се насладите на здравословния си крем карамел;
  • чийзкейк –  още едно кулинарно изкушение в здравословната си версия. За приготвянето му ще са нужни 400 гр. натрошени бисквити, към които се прибавя предварително разтопено масло. Сместа се разбърква и се разстиля във форма за торта. След това се се приготвя нова смес с 250 гр. маскарпоне, 450 гр. крема сирене,  400 мл. течна разбита сметана и 100 гр. еритритол. Приготвя се желатин по указание на опаковката, като след това всичко се разбърква внимателно и се изсипва върху блата. Чийзкейкът трябва да преседи в хладилника за една нощ и е готов за консумация;
  • кекс –  този традиционен сладкиш може да се превърне в чудесен хранителен избор, ако захарта се замени със стевия или еритритол. За приготвянето са нужни 3 яйца, които се разбиват със 100 гр. от избрания подсладител до пухкава смес. Добавя се 100 мл. олио, 150 гр. кисело мляко и ванилов екстракт, и се бърка. След това се прибавят 200 гр. брашно, бакпулвер и щипка сол .След придобиване на хомогенност сместа се изсипва в форма за кекс. Пече се около 40-45 минути.

Заключение

Еритритолът представлява подходяща алтернатива на захарта в съвременната кухня, като осигурява сладък вкус без да вреди и затруднява организма. С правилното използване и умереност, този нискокалоричен подсладител може да бъде ценен актив в здравословния начин на живот и хранене.

Източници

Erythritol — Like Sugar Without the Calories?

Everything you need to know about erythritol

0