Здраве

Соматотропин 

muscles-2021-08-26-18-50-27-utc (1)

Соматотропин 

Познаването на хормоните в човешкото тяло е от съществено значение за поддържането на неговото здравословно състояние. Те играят основна роля във всички процеси, които се случват в него, като един от най-ключовите хормони е соматотропинът.

Какво представлява соматотропинът?

Соматотропинът е хормонът на растежа и отговаря за нормалното развитие на тялото както и за обмена на вещества като белтъци и въглехидрати в клетките. Наименованието е гръцко и означава “храна за тялото”. При недостатъчно наличие на хормона при деца, макар и умственото развитие да не се засяга, растежът се забавя. В обратната ситуация, ако се отделя неконтролируемо резултата е заболяването гигантизъм, при което страдащите могат да достигнат до 250 см височина, имат съкратен живот и слабо зрение. Той е задължителен елемент за нормалната функция на организма и се отделя цял живот, а не само в периода на израстване, въпреки, че тогава нивата му на отделяне са най-високи. 

Какви са неговите функции?

Функцията на хормона на растежа се изразява най-вече в укрепването на костите и развитието на мускулатурата в ранна и зряла възраст. Той има ефект над обмена на вещества в клетките и отговаря за нормалното физическо развитие, затова спортуващи го използват, за да натрупат мускулна маса. Естествено хормонът се образува в предната част на хипофизата и стимулира още протеиновия синтез в тялото, попадайки в кръвния поток. Той може да се набавя естествено като се произвежда от тялото или изкуствено като се приема в определени количества, а нивата му и неговата ефективност пряко зависят от начина ни на живот. Растежният хормон ще изпълнява своите функции по-ефективно, ако спазвате редовен тренировъчен режим, нощен сън от поне 8 часа и правилна диета.

Как действа на тялото?

Изкуствено соматотропинът се приема като лекарство за деца със забавен растеж или пък от спортуващи, които искат да видят по-бързи и дълготрайни резултати. Неговото влияние над тялото зависи от количеството му, например ако е в недостатък може да страдаме от слабо сърце и лоша памет, невнимание и крехки кости. Ако пък нивата му са в балансирани количества положителните ефекти образуват дълъг списък:

 • По-здрави кости;
 • Физическа трансформация и сила;
 • Висок имунитет;
 • Добра памет и концентрация; 
 • Енергия; 
 • Функционалност на органите;
 • Пречи на тромбозата;
 • Укрепва сърдечния мускул;
 • Подобрява състоянието на отделителната система;
 • При жените симптомите на целулит изчезват;

Дозиране и прием на соматотропин

Въпреки повишения риск за здравето от прекомерната употреба на хормона, той е за предпочитане пред анаболните стероиди, защото предпазва тялото от процеса на разрушаване и активира регенерация на клетките. Следователно ефектът от увеличаване на мускулния размер ще бъде продължителен и поддържан от мускулна памет. Хормонът е способен да подобри спортните ни постижения и външния вид и физика.

Освен това не трябва да ставаме зависими от него, а да го приемаме на цикли от няколко месеца. Добър пример, за това как може да изглежда цикъл за начинаещи е:

 • продължителност – 3 месеца;
 • седмици 1-6 – по 5 единици на ден, разделен на две дози;
 • седмици 7-12 седмици – 5 единици два пъти на ден;

**При жените дневната доза трябва да е поне 1.5 пъти по-ниска от тази на мъжете!

Какви странични ефекти могат да възникнат при прием?

Изкуственото набавяне засилва тестостерона, като така афектира и поведението на човек, особено при мъжете, които стават по-склонни към рискове и по-агресивни според проучване от 2016. Може да се увеличи също апетита, акнето и окосмяването като страничен ефект. Увеличават се нивата на кръвната захар, съответно инсулина, което може да окаже негативно влияние на организма и да доведе до диабет ако прекаляваме, затова соматотропинът трябва да се приема с внимание и компетентност. Здравословните референтните стойности са:

 • мъже < 5ng/mL;
 • жени < 10ng/mL;
 • деца < 20ng/mL;

Заключение

В заключение както понижените, така и повишените нива на соматотропина могат да доведат до заболявания, затова трябва да се търси баланс както при консумацията и употребата на всяко друго нещо. Не разчитайте на 100% на статистики и информация в интернет обносно какво количество трябва да приемате допълнително ако искате да забързате растежа си или да натрупате мускулна маса тъй като всеки организъм е уникален и вашите естествени нива на хормона може да не кореспондират със средно-статистическите. Най-добре е да се консултирате със специалист!

Източници

Соматотропин – Уикипедия (wikipedia.org) 

Растежен хормон (соматотропин, соматотропен хормон – СТХ) | ArsMedica.bg

Соматотропин – същност, действие/ефект и прием – Anabolic

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0