Тренировки Хранене

Азотен Бустер

Beautiful man squats with kettlebell at the gym.

Азотен Бустер

Какво е азотен бустер?

Азотните бустъри са тип фитнес добавка, която приспада към така наречените предтренировъчни или pre-workout добавки. Направени са с идеята да повишат естествените нива на азотен оксид в тялото. От това би следвало да има много ползи, като да например да подобри енергията и кръвообращението ни по време на тренировка.

За тези бустъри се твърди, че увеличават издръжливостта и продуктивността по време на тренировка, и че са толкова полезни колкото са протеиновите шейкове след тренировка.

Работят ли обаче или са загуба на време?

Направени са клинични изследвания по темата с различни резултати и в тази статия ще опишем ползите и ефекта на този хранителен суплемент.

Young sportsman working out

2. Как работи азотния бустер?

Теорията е много проста. Азотният оксид е вещество в тялото, което кара кръвоносните съдове да се разширяват и стимулира отделянето на определени хормони, като инсулин и хормон на растежа. Нашето тяло го произвежда натурално, а добавките целят да го оптимизират.

Азотните бустъри целят да увеличат нивата на азотен оксид по време на самата тренировка. Те съдържат аминокиселини, които стимулират тялото ни да произвежда по-високо количество от него.

В самите добавки се съдържат най-често две други аминокиселини – Л-Аргинин и  Л-Цитрулин. Въпреки страшните имена, тези аминокиселини са напълно естествени и се съдържат в повечето фитнес храни като месо, риба, млечни продукти и ядки.

Тези аминокиселини стимулират тялото да произвежда повече азотен оксид, така че подвеждащо няма азот в самата добавка! Някои лекарства, като виаграта, също използват азотния оксид за да подобрят кръвообръщението.

Full body workout

3. Ползи от приемa на азотен бустер

Направени са много изследвания върху потенциалните ползи на азотните бустъри. Въпреки че броят изследвания не е достатъчен за заключителна присъда, ето какво са открили учените засега:

Може да подобри сърдечното здраве

Според статия, публикувана в известен журнал по Биохимия (1), приемането на добавки от този тип, предлага няколко сърдечно-стимулиращи ползи. Те включват спад на сковаността на артериите, намаляване на кръвното налягане и подобряване на притока на кръв от главната артерия. Това е голям плюс за здравето и кардио издръжливостта. (7)

Подобрява възстановяването и енергията в тренировките

Изследователите смятат, че приемането на тази добавка може да подобри доставката на кислород до мускулите заради подобреното кръвообращение. Това потенциално може да подобри спортното представяне, възстановяването, и да намали мускулната треска след тренировка. (6)

Това обаче се отнася главно за начинаещи и средно-напреднали спортисти, които са били обекта на изследването. Също така, само млади мъже са били изследвани. (2) Това означава, че по-напредналите спортисти с по-качествени диети и развити мускули, не усещат толкова голяма полза от този вид суплементация.

Намалява риска от импотентност

Изследване във Медицински журнал откри, че заради подобреното кръвообращение, този тип добавки имат полза и помагат на хората със симптоми на импотентност. Също така на теория би подобрило представянето и издръжливостта в леглото. (3)(4)

Може да помогне на диабетици

Диабетиците имат понижено ниво на азотен оксид в тялото и това води до някои от симптомите.

Според изследвания, азотният оксид помага за подобряване на здравето при хора с диабет поради няколко причини (8). Той повишава инсулиновата чувствителност и намалява симптомите, както и забавя прогреса на болестта, въпреки че не я предотвратява. Специално Л-аргинин доказано подобрява кръвната захар и инсулиновата регулация в тялото.

Други ползи

Има и други плюсове докладвани от хората, които използват тази добавка. Някои от другите ползи, които не са доказани експериментално, но се твърдят често са:

  • По-ефективно отслабване
  • По-добро здраве на белия дроб
  • Забързано възстановяване от травми
  • Подобрен имунитет
  • Подобрена памет

Много от тези ползи са от строго индивидуален личен опит и мнение на хора, които са ги ползвали и не са напълно изследвани.

От двете аминокиселини, Л-цитрулина е тази, която по-качествено увеличава азотният оксид в кръвта.

Weightlifting power training in sport gym

Странични ефекти от азотен бустер

Има ли рискове и странични ефекти от приема на този суплемент? За повечето хора накратко казано – не.

Само в някои случаи може да има малки ефекти като чревно разтройство, гадене и главоболие.

Освен това, хора с определени болести и състояния не трябва да взимат подобни добавки. Сред тях са хората с ниско кръвно налягане и заболявания на черния дроб. Както с всички други добавки е добра идея да се съветвате със специалист преди употреба, особено ако страдате от тези симптоми.

Кога да приемаме азотния бустер?

Повечето бустери и подобни добавки са специално предвидени да се приемат около 30 минути преди тренировка с цел подобряването на качеството и продължителността на тренировката. Но реално много от по-съществените ползи на добавката са за възстановяване и общо здраве, така че може да се приема по всяко време.

За различните типове добавки има различна функция и начин на употреба според инструкциите, така че времето на употреба е гъвкаво. Най-добре е да прочетете етикета на съответната добавка, която сте си купили.

Разгледай различни видове висококачествени бустери от нашите партньори в Pompai.com.

Как да изберем азотен бустер? Струва ли си?

Има различни видове, като някои специализират в подобряване на издръжливостта а други на възстановяването и кръвообращението.

Едни от тях съдържат повече стимуланти и придават повече енергия, а други съдържат повече аминокиселини и целят максимално напомпване на мускулите по време на тренировката

Плюсовете и ползите от приема на подобен продукт са много, но също така са и строго индивидуални според човека. Защото не на всеки този суплемент действаа по един и същи начин. Някой може от 1 доза такъв да получи много добро напомпване по време на тренировка, желание и енергия за тренировка, но пък при друг човек същия продукт може да има по-слаб ефект независимо от дозата. До голяма степен това зависи от диетата и начина на живот на потребителя.

Някои от плюсовете и ефектите са:

  • Много добър енергиен усет преди тренировка;
  • Подпомагат доставянето на повече кислород в тренирания мускул;
  • Спомагат за по-бързото изгаряне на излишните мазнини;
  • Възстановителните и анаболните процеси при прием на такъв суплемент се подобряват;
  • И не на последно място, най-впечатляващият е визуалният ефект и по-голямото и качественото напомпване на мускулатурата.

Но всичко зависи от индивида, личните му цели и качеството на продукта. Този вид добавки не са скъпи, като повечето от тях имат по-ниска цена от протеините и BCAA-та и се пият като прах.  

Разбира се за сериозно трениращ човек по-важните неща са правилното хранене и тренировките, но ако имате основите под контрол и търсите допълнителен коз за по-добро представяне, азотните бустери са добър и безопасен избор.

Make muscles, no excuses

Заключение

Азотните бустери са едни от по-ефективните предтренировъчни добавки с достоен брой доказани ползи. Те са направени от естествени съставки. За хората с перфектна диета и дългогодишен опит, този вид добавки може да не са жизненоважни. Но тяхната достъпна цена и лесен и безопасен прием ги прави перфектен избор за голямото мнозинство от трениращи и спортисти.

По наше мнение те са доста адекватна инвестиция, близо до нивото на протеините и BCAA-та, и всеки спортуващ и любопитен човек може да ги тества.

Рискове няма освен за хора със медицински състояния като ниско кръвно налягане. Разбира се, както при всяка добавка е добре да се консултира човек с личен лекар или треньор.

Разгледай различни видове висококачествени бустери от нашите партньори в Pompai.com.

Източници

1 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X14018178

2 https://link.springer.com/article/10.2165/11596860-000000000-00000

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4806684/

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478647/

5 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19054194/

6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20386132/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17214603/

8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2927936/

0