Здраве

Шамфъстък

Group of pistachios on dark table. Quick and good snack.

Шамфъстък

Шамфъстък. Една интересна ядка, превърнала се във фаворит на много. Като започнем от вкус за сладолед до основна съставка в десерти като халва, баклава и т.н. Но вкусът въобще не е единственото, с което може да се похвали. В тази статия ще научим повече за употребата му в кулинарията и за ползите от приема му.

Какво представлява шамфъстъкът?

Шамфъстъкът е храстовидно дърво, чието семе се превръща в световно известна и обичана ядка, която се оказва основна съставка в много десерти и ястия, заради своя деликатен и приятен вкус, който придава изтънченост и лека сладникавост.

При какви условия се отглежда растението?

Преди, дървото е било характерно единствено за планинските региони на западна Азия, но вече се отглежда и на запад – към Средиземноморието. Култивира се също в Австралия и в някои американски щати, като Калифорния.

То е растение, издържащо на високи температури и плодът узрява най-добре именно в такива условия – дълго и горещо лято, в сухи почви (с пясъчна структура). 

Плодове дават само женските екземпляри, което е около 50 килограма годишно. А как разбираме, че ядките са узрели и готови за консумация? Когато черупката на шамфъстъкът се е разчупила и зеленикавата ядка започва да се подава навън.

За какво се използва ядката шамфъстък?

В кулинарията може да се види под всякаква форма, според зависи международната кухня, в която се използва. Ето и няколко примера:

 1. Десерти
 • Сладолед и джелато – един от световно известните вкусове е именно този с шамфъстък, характерен най-вече за италианската кухня.
 • Баклава и халва – където шамфъстъкът е нарязан съвсем на ситно и бива поръсен или добавен отвътре в десерта (характерно за турската кухня).
 • Печива – слага се в някои видове сладки и дори солени хлябове, за да придаде по-твърда консистенция и фин ядков вкус.

Използва се още за поръсване върху различни видове торти, кексове, мъфини, бисквити и други пекарски изделия.

 1. Салати – в тях могат да се поръсят или директно отгоре, или са се използват в приготвянето на дресинг, с олио и подправки, който да бъде пасиран и да се превърне в перфектния кремообразен завършек на вашата салата.
 2. Другия ястия – италианците обичат да поръсват пастата си с шамфъстък или да го използват в приготвянето на соса (като блендират различни съставки заедно с него). В Иран пък, ядката е силно обичана в ястия с ориз или пиле.
 3. Сосове – както споменахме и по-горе – може да се използва за приготвянето на различни дресинги, сосове за паста, хумуси и т.н.
 4. Директен прием.

Какви са нейните хранителни ползи?

Ето така изглежда хранителната ѝ стойност за 100 г:

Калории – 562;

Протеин – 20 гр;

Въглехидрат – 28 гр;

Фибри – 10 гр;

Захари – 8 гр;

Мазнини – 45 гр.

Имайте предвид, че препоръчителната дневна доза е на половината, а именно 50 грама.

Ето и някои от ползите:

 1. Богат на витамин В6 – който отговаря за регулирането на кръвната захар, за подобряването на мозъчната функция, участва във формирането на червените кръвни клетки и още много други.
 2. Богат на минерали – калий (поддържа добрата сърдечна функция, помага заздравяването на мускулите), калций и фосфор (имащи ключова роля в укрепването на костите и зъбите), магнезий, мед, тиамин и други.
 3. Добър източник на антиоксиданти – шамфъстъкът е ядката с най-голяма наситеност на антиоксиданти, като пример за такива са лутеинът и зеаксантинът, които отговарят за здравето на нашите очи (отговарят за яснотата на зрението ни и за филтрирането на синята светлина).
 4. Богат на фибри и протеини – карат ни да се чувстваме по-сити. Също се отразява и добре на чревната ни флора, намалявайки шанса от проблеми с храносмилането.
 5. Намалява нивата на високото кръвно налягане и холестерола – според изследвания 67% от хората, които са приемали ядката в менюто си, са показали по-добри резултати след само няколко месеца.

Това са само част от ползите, които шамфъстъкът предоставя, значи можете да си представите каква “супер сила” крие в себе си и как майката природа е способна да събере толкова много в толкова малко.

Заключение

Шамфъстъкът е впечатляваща сама по себе си ядка, завоювала достойно мястото си в много традиционни кухни, заради своя фин и елегантен сладникав вкус. Запознахме се и с ползите от нея, които със сигурност не можем да кажем, че са малко, имайки предвид количеството, което е нужно да приемем, за да си ги набавим.

А нашият призив към вас за пореден път е – давайте на тялото си това, което заслужава и от което има нужда, а именно добра храна, в името на доброто здраве.

Източници

Pistachio 

9 Health Benefits of Pistachios 

Pistachio 

What Are Pistachios? How to Use Pistachios in the Kitchen

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0