Здраве

Биохакинг

Biohacking flat lay concept.

Биохакинг

С появяването на множество застрашаващи болести, зарази и други опасности, хората започват да търсят нови и алтернативни методи за запазване на своето здраве и благосъстояние. Освен това – кой не би искал да бъде млад, красив и здрав за колкото се може повече време?

Биохакингът е съвкупност от иновации, предложения и възможности, чрез които човек цели да запази младостта и здравето си и да забави всякакви биохимични процеси на стареене. В тази статия подробно ще разгледаме биохакинга, неговото предназначение и приложение в обществото.

Какво представлява терминът биохакинг? 

Самият термин е измислен от Сергей Фаге – бизнесмен и IT специалист, който обаче няма нищо общо с медицината. Той иска да изучи и открие начини за управление на процесите в тялото си и по този начин да подобри здравето си и да бъде в отлично физическо и психическо състояние. 

Биохакингът описва т.нар. “направи си сам” (do-it-yourself) биология и може да се отнася до промени, насочени не само към отслабване или тонизиране на мускулната маса, но и цялостни подобрения на начина на живот, диетата и менталното здраве. 

Основни причини за прилагане на биохакинга могат да бъдат:

  • контрол над собственото здраве
  • коригиране на дисбаланси и лапсуси в тялото
  • желание за удължаване на живота и подобряване на качеството му.

Форми на биохакинг

Съществуват много форми, но три от тях са най-известните и разпространени:

  • нутригеномика – фокусът тук е на влиянието, което храната оказва на гените ни. Този метод е спорен, но широко разпространен. Според нови проучвания начинът, по който се храним, и нещата, които ядем имат значение и то най-вече относно болести и патологии, към които сме генетично предразположени. Точно за това хора се свързват със специални лаборатории и след проведен ДНК тест, получават отговор с подробни обяснения за това как всяка една храна влияе на генетиката им. Изработва се и специален хранителен режим от професионалисти, съдържащ препоръчани, неутрални и забранени храни;
  • DIY (направи си сам) – при този тип биохакинг става въпрос за техники и знания, които учени и професионалисти в тази сфера споделят с обикновения човек с цел разпространение на различни практики и адаптацията им в по-опростени условия. Счита се, че тази форма генерира нови идеи и свобода у хората и ги прави по-креативни;
  • грайндъри (Grinders) – тази субкултура на биохакинга счита всяка част от човешкото тяло за нещо, което може да се променя и манипулира.Тя представлява подкожно поставяне на чипове и подобни устройства, инжектиране на химикали и др. Целта им е да оптимизират функциите на тялото и органите, и да подобрят качеството на живот;

Тези експерименти са опасни и под никакви обстоятелства не трябва да се изпълняват вкъщи, а единствено в професионални условия, под лекарско наблюдение и с подписани съгласия към компания, която прави опита.

Как да подобрим паметта и ученето чрез биохакинг?

Дори и да звучи изненадващо, повечето техники за подобряване на паметта, концентрацията и качеството на учене, които ще споделим, са познати на повечето хора, само че без да знаят, че всъщност това е биохакинг.

Например, искате да научите нов език и започвате усилена подготовка. Ключовото тук е да знаете, че знанията се натрупват правилно, когато тялото и мозъкът ни са отпочинали и че работата, която вършим, трябва да бъде равномерно разпределена. Тоест, ако днес сте учили един или два часа, трябва да се наспите пълноценно и да продължите на другия ден. Ще забележите, че знанията са улегнали, но са и все още пресни.

Много е важно също да имаме режим на тренировки. Може да бъде едночасова разходка в парка, фитнес или пък плуване. Редовното спортуване подобрява работата на мозъка и увеличава притока на кръв към него и следователно човек става по-продуктивен. Също така е хубаво да се редува учене или работа с физическата дейност, за да може  респективно тялото и психиката да почиват.

Пиенето на вода е другото нещо, за което не трябва да забравяме. По този начин не само хидратираме тялото си и се освежаваме, но се балансират хормоните и се подобрява производството на невротрансмитери, изхвърлят се токсините и клетките се регенерират. Като последствие оставаме по-концентрирани и съсредоточени. Най-лесно можем да се подсещаме да пием вода, като винаги имаме до себе си пълна бутилка или чаша.

Техники и съвети за по-добър сън чрез биохакинг

Нощната почивка е изключително важна част от нашето ежедневие и е ключова за добрата ни кондиция. Ето няколко метода от биохакинга за по-качествен и пълноценен сън:

Чисто и просто – спете повече!

Най-добрият начин начин да се отърсим от стреса и напрежението, под което сме били подложени през целия ден е да си набавим необходимото количество сън. То варира за различните възрасти: повече сън в детска и  юношеска възраст и по-малко в късните години, но стандартно между 7 и 9 часа на нощ.

Утежнено одеяло

Този тип одеяло е по-тежко и е напластено с материал, за да обгръща цялото тяло, което е предпоставка за по-качествен сън. Медицински доказано е, че спане под тежест намалява производството на кортизол, а увеличава това на мелатонин, който пък подобрява качеството на съня.

Пълна тъмнина

Ако вкъщи имате завеси и когато си лягате вие ги пускате, както и изключвате всякаква друга изкуствена светлина, то вие спите пълноценно. Също така е необходимо мобилният ви телефон и всички други устройства да не светят, защото това чисто и просто разсейва и пречи на съня.

Биохакинг и хранителният режим

В забързаното ни ежедневие е все по-трудно да поддържаме правилен хранителен режим с няколко питателни хранения дневно. Все пак е важно да си даваме това време, за да изберем и приготвим качествена храна за себе си. Но как може биохакингът да помогне на тялото и да го направи по-младо, здраво и пълноценно?

Периодичното гладуване (intermittent fasting) е метод, който може да ни позволи да загубим тегло, да премахнем хипертония, да предотвратим състояния като висок холестерол и диабет, както и да подобрим мозъчната дейност. Най-честият подход е 16-часово гладуване и 8 часа, в които можем да се храним. Важно е да се отбележи, че трябва да се избягват всякакви вредни храни и да се набляга на полезни мазнини, въглехидрати, както и много течности.

Към хранителния си режим можем да добавим и т.нар. суперхрани. Те съдържат множество витамини, фибри и всякакви други полезни вещества.

  1. Чия и ленено семе

Те съдържат големи количества на витамин В и фибри и понижават холестерола и риска от сърдечно-съдови заболявания. В интернет могат да се открият интересни и разнообразни рецепти за закуска и десерти с чия и ленено семе.

  1. Риба

Рибите са богати на омега-3 мастни киселини и на протеини.

  1. Зелени зеленчуци

Те съдържат много витамин А, витамин С и калций и са нискокалорични, което означава, че могат да се ядат в изобилие.

Можем да обобщим, че биохакингът е общо наименование на различни методи, техники и “хакове”, които хората избират да практикуват поради различни причини – отслабване, удължаване на живота, подобряване на цялостното здраве и т.н. Най-често те са лесно изпълними (промени в диетата, упражнения), но могат да бъдат и по-трудни и опасни. Затова те трябва да се изпълняват в професионални условия и под надзор. Ако искате да промените даден аспект от вашия живот, се запознайте добре с всички техники и как те трябва да се прилагат, и изберете правилните за вас!

Източници

What to know about biohacking? 

Guide to Biohacking: Types, Safety, and How To 

Biohacking of diets and how does it help? 

3 Biohacking Principles to make the most of Memorization Techniques 

Six Natural Biohacks For Better Sleep

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0