Хранене

Какво трябва да знаете за тахана?

Какво трябва да знаете за тахана

Таханът е кремообразен продукт, който се получава при изпичането и смилането на семена. Това е кулинарна сензация по цял свят. Този продукт е изключително лесен за приготвяне и има куп ползи за човешкото здраве.

Ако искате да научите повече за него, то прочетете тази статия докрай! В нея ще обърнем внимание на същността, видовете и ползите на този продукт, а в края ще разберете и за начина му на приготвяне. 

Какво представлява таханът?

Споменахме по-горе, че таханът е растителен продукт и кремовидна смес от печени и след това смлени семена. Те могат да бъдат всякакви –  сусамови, орехови, слънчогледови и т.н. Тази храна е изключително пълноценна и популярността ѝ става все по-висока.

Корените на тахана са от Африка и Индия, но днес той се среща най-често в средиземноморската, азиатската и балканската кухня. Той е много лесен за приготвяне и се срещат много различни видове с различни качества, в зависимост от какви семена е направен продуктът.

Въпреки това, в основата на тази храна седи сусамовото семе, а таханът сам по себе си е основната съставка на хумуса. Сместа изпъква с високо съдържание на полезни мазнини, антиоксиданти, фибри, протеини, манган, мед, Омега-3, Омега-6, калций и още много други. Хранителните стойности може да видите по-долу.

Хранителни стойности за 100 грама:

  • Калории — 595;
  • Мазнини — 54 грама;
  • Въглехидрати — 21 грама;
  • Белтъчини — 17 грама;
  • Натрий — 115 милиграма;
  • Калий — 414 милиграма;
  • Желязо — 50%;
  • Магнезий — 23%;
  • Калций — 42%;
  • Витамин В6 — 5%.

Какви видове има и кой тахан е най-полезен?

Както разбрахме от предния абзац, има много видове тахан и това, което ги различава едни от други е именно семето, от което се прави. Преди да навлезем в подробности, е важно да ви запознаем с факта, че има два основни вида:

  • от белено семе;
  • от небелено семе.

Сместа от белено семе се характеризира със светъл цвят и по-мек вкус. Сместа от небелено семе се отличава с тъмен цвят и горчив вкус. От тези два вида се смята, че таханът от небелено семе е по-полезен, тъй като обвивката на семката съдържа високо количество минерали и хранителни вещества.

От това можем да изведем, че всеки вид има различни ползи и затова нека разгледаме други разновидности според семената:

  • сусамов — има високо съдържание на калций и влияе положително върху хора с чувствителен стомах (особено този от светъл сусам), действа благотворно върху кожата, косата и костите. Бива светъл и тъмен;
  • лешников — съдържа високи количества калории и ниски количества въглехидрати, богат е на полезни фибри, магнезий, витамин Е, витамин В6, Омега-6, Омега-9 и антиоксиданти. Има приятен вкус и аромат. Включва в себе си и изключително полезната за жените фолиева киселина;
  • слънчогледов — значително по-евтин на пазара, съдържа магнезий, полезни мазнини, протеини, витамин В6, цинк и калций. Отличава се с по-тъмен цвят и по-тежък вкус. Ползите му се изразяват в това, че понижава кръвното налягане и спомага за лекуването на мигрени;
  • орехов — по-скъп е и се характеризира с висока активност на антиоксиданти;
  • фъстъчен — богат е на белтъчини, мастни киселини, въглехидрати. Разполага с изобилие от витамини като витамин Е, витамин В3, витамин В6, витамин В9, както и на минерали като калий, калций, желязо, магнезий, натрий и други. Стимулира имунната система и дава енергия;
  • от черен сусам — съдържа селен, цинк, магнезий, фосфор, манган и други минерали, както и витамини Е, В1, В2 и РР. Част от ползите са укрепване на костната и мускулната тъкан, намалява чувствителността на зъбите и риска от образуването на кариеси, профилактика е на рахит при малките деца и много други. Таханът от черен сусам тепърва навлиза на пазара и има леко пикантен вкус.

Какви са ползите и вредите от консумацията на тахан?

Различните видове от тази кремообразна смес имат различни предимства, но като едно цяло предлагат изобилие от ползи, които може да разгледате по-долу:

  • богати на антиоксиданти — и по-скоро на антиоксидантите, наречени лигнани, чието действие намалява възможността да се развият болести, като отстранява увреждането на свободните радикали в тялото;
  • укрепват централната нервна система — предотвратяват развитието на болести, свързани с нервите (пример: деменция) и заздравяват мозъка;
  • укрепват черния дроб и бъбреците — насърчава се по-добра функционалност, особено при изгарянето на мазнини;
  • помагат за по-добро сърдечно здраве — богат е на Омега-3, която спомага за контрола на холестерола;
  • поддържат кожата и мускулния тонус;
  • предотвратяват анемия;
  • богато наличие на витамини Е, В1, В2, В3 и В5.

Въпреки всички ползи, изброени до момента, прекомерната консумация на продукта има и своите вреди:

  • разстройване на стомаха;
  • гадене.

За да избегнете гореспоменатите вреди, ви съветваме да се съобразявате с препоръчителната дневна доза на прием на тахан — 5 с.л. Апелираме ви да НЕ консумирате този продукт, ако имате алергия към семена/ядки. В противен случай ще получите алергична реакция. 

Как се прави тахан?

В тази последна точка от статията ще ви запознаем с една много бърза и лесна рецепта за приготвяне на домашен сусамов тахан. Времето на приготвяне е около 20 минути.

Съставки:

  • 300 грама сусам;
  • ½ ч.л. сол;
  • 1 с.л. олио.

Приготвяне:

  1. Поставяте сусамовите семена в тава и ги изпичате в предварително загряна на 180 градуса фурна за 10 минути.
  2. Периодично ги размествайте, за да се изпекат равномерно.
  3. След изпичане, поставете семената в блендер и ги блендирайте, като прибавяте олиото.
  4. Готови сте, когато получите хомогенна смес.
  5. Намажете върху филия хляб и се насладете на този деликатес. Приятен апетит!

Заключение

Таханът е изключително здравословен растителен продукт, отличаващ се с наситено съдържание на витамини и минерали. Ползите за човека са само доказателство за силата, която този продукт носи. Още от древни времена, та до днес, тази смес се установява като неотменна част от световната кулинария. Опитайте го и направете своите изводи!

Източници

https://lifestore.bg/blog/tahan-ot-a-do-q-kakvo-e-tahanyt-kakvi-vidove-ima-i-kak-se-konsumira

https://www.forlife.bg/vidove-tahan-i-negovite-zdravoslovni-polzi

https://www.supichka.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B0/75/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D1%83%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD
https://www.medicalnewstoday.com/articles/298585#:~:text=As%20seen%20above%2C%20tahini%20is,to%20decrease%20blood%20pressure%20naturally.