Здраве

Черница: Какво трябва да знаем

mulberry-2022-11-14-06-57-24-utc

Черница: Какво трябва да знаем

Благодарение на сладкия си вкус, впечатляващата си хранителна стойност и различни ползи за здравето, черниците набират популярност в цял свят. Традиционно се отглеждат заради листата на дърветата им в Азия и Северна Америка, тъй като те са единствената храна, която копринените буби ядат. Растението носят пъстри цветове- най-често черни, бели или червени, които обикновено се правят на вино, плодов сок, чай, сладко или консервирани храни, но заслужава ли си наистина те да станат незаменима част от диетата ви?

Какво представлява черницата?

Черниците са плодовете на черничевите дървета (от латински Morus) и са родствени със смокините и хлебните плодове. В някои западни части на България се познава като църница, а при някои други диалекти – дуда. Растението включва десетина вида дървета, разпространени главно в субтропичните области на Азия, Европа, Африка и Америка, като най-често са ниски и достигат в редки случаи до 10 – 15 метра височина. Листата често са последователно подредени и назъбени по ръба, като класовидните съцветия се състоят от малки цветове, които са женски или мъжки (двудомни). Има обаче такива черничеви дървета, на които едновременно могат да се отворят както женски, така и мъжки цветове (еднодомни). Растението се отличава със своята непретенциозност, като е в състояние да расте и да се развива нормално, дори ако изобщо не се грижите за него. Средната продължителност на жизнения цикъл е около двеста години, като днес има екземпляри на възраст най-малко 500 години.  Дудата пък е с размер 2 – 3 сантиметра и се използва за сладкарски изделия, сокове и вина. Най-широко разпространени са бялата (Morus alba) и черната (Morus nigra), като узряват през юни-август и могат да се приготвят петмези, компоти, сиропи и др., традиционни за българската кулинария.

Къде се среща?

Основно бялата се отглежда в райони с надморска височина над 800 метра. От нея може да се направи жив плет и широко приложение намират и плодовете ѝ. Черната е по-слабо разпространена на територията на България, като у нас се среща по Черноморието, в района на Сливен, Петрич, Сандански, Враца. Видът е в състояние да даде около 80 килограма дуда, която узрява през юли и има лечебни качества. Растението се размножава чрез семена и чрез резници, като вторият вариант е по-успешен. Черницата обаче остава често срещан вид, тъй като може да се намери почти навсякъде. Среща се в южните региони на Европа, Близкия изток, Северна Африка, Индийския субконтинент, Източна Азия и Северна и Южна Америка.

За какво се използва?

Плодовете на черните черници на места в страната се използват за направата на вино и ракия, но ползите от вида не свършват дотук, тъй като то често могат да влязат и в друга употреба. Листата и клоните например стават за фураж и са чудесна храна за домашните животни (говеда, кози, прасета и зайци) и се използват за това в цял свят и особено където често не се намира прясна храна. Листата съдържат между 18-25% протеин (съдържание на сухо вещество) и имат висока смилаемост (70-90%). Друг начин за използване на това уникално растение е озеленяването, като става и за огради и кошници. От клоните се произвеждат разнообразни изделия, включително спортни уреди като стикове за хокей или тенис ракети. Интересно е, че в Корея приготвят чай от пресните или сушените листа на вида. Те са високо хранителни и съдържат витамини B комплекс, витамин C, витамин D. Понякога ги ядат като зеленчук.

Какви са ползите от консумацията на плодовете от черница?

Дудите са богати на органични киселини, витамини, минерали, флаваноиди. Пресните черници се състоят от 88% вода и съдържат само 60 калории на чаша (140 грама).В прясно състояние те съдържат 9,8% въглехидрати, 1,7% фибри, 1,4% протеини и 0,4% мазнини. Черниците често се консумират изсушени, подобно на стафидите. В този вид те съдържат 70% въглехидрати, 14% фибри, 12% протеини и 3% мазнини – което ги прави доста богати на протеини в сравнение с повечето горски плодове. Също така са ценен антиокасидант, като листата, корените и плодовете на растението се използват за лечение на редица болестни състояние като:

 • Кашлица;
 • Висока кръвна захар;
 • Успокояване на болка;
 • Възпалени венци;
 • Висок холестерол;
 • Язва;
 • Афти;
 • Простудни заболявания

Дудите се консумират най-добре на гладно. Действат тонизиращо, антибактериално, антиоксидантно, противовъзпалително, като черницата е изключително полезна за храносмилането. Съдържа фибри, които могат да помогнат за, като увеличават обема на изпражненията и улесняват придвижването на храната през храносмилателния тракт. Вследствие на това те помагат за облекчаване на запек, подуване на корема и стомашни спазми. Здравото храносмилане е необходимо условие за поддържане на оптимално тегло. По този начин те са отлични за отслабване. Друга полза от консумацията е, че понижава нивото на холестерола. Можете да пиете чай от растението и да употребявате козметичен екстракт от листата, за да понижите нивото на лошия холестерол и по този начин да предотвратите сърдечносъдови заболявания. Последно, но не на последно място, дудите спомагат и имунната система заради съдържащите се алкалоиди, които са полезни за активиране на макрофагите, които от своя страна стимулират системата, поддържайки я в готовност срещу заплахи за здравето. Съдържащият се в тези дуди витамин С също е хранително вещество, което укрепва имунитета.

Съществува ли риск от нежелани странични ефекти?

При хора чаят от вида потиска покачването на нивата на кръвната глюкоза след 90 минути от консумацията му, като екстрактите от листата, подобно на α-глюкозидазата, могат да спомогнат за забавяне на усвояването на въглехидратите. Това може да доведе до внезапно понижаване на нивата на кръвната глюкоза, особено при тези, които вече приемат диабетни лекарства, което в крайна сметка може да доведе до увреждане на черния дроб. По неофициални данни симптомите могат да включват глад, главоболие, замъглено зрение, прекомерно изпотяване, замаяност, объркване и треперене. Следователно черниците трябва да се консумират с повишено внимание, тъй като може да настъпи хипогликемия. Съобщава се също, че може да причини стомашно-чревен дискомфорт, тъй като черниците и техните производни могат да причинят лошо храносмилане, гадене и повръщане, диария, подуване на корема и др.

Предложения за рецепти с черница

Черниците са не само вкусни, прясно откъснати от черничевото дърво, но и чудесни за готвене. Боровинките са пухкави, сочни, сладки и леко тръпчиви. Те са пълни с хранителни вещества и са чудесна, здравословна закуска. Освен да ги откъснете от черничевия храст и да се нахраните с тях, всъщност има толкова много начини да им се насладите. Например, чували ли сте някога за черничево вино? Можете също така да си направите сушени черници, като ги дехидратирате или изсушите чрез замразяване, така че да им се наслаждавате дори когато не са в сезон!

Лесно се приготвят прекрасни черничеви пайове, мъфини, мохито и много други. Прегледайте следващите предложения с черници и вижте какво ще ви хрумне, а след това влезте в кухнята и започнете да творите:

 • мъфини с черница – влажни, крехки и вкусни, тези мъфини са идеални за сутрешното кафе или по всяко време, когато искате да се насладите на вкусно лакомство;
 • черничево мохито – разхладете се с освежаващо мохито. Този плодов обрат ще ви хареса със сигурност;
 • сладко от черници – тази рецепта за домашно сладко е лесна за приготвяне и абсолютно вкусна. Опитайте го върху препечена филийка с крема сирене или го капнете върху сладолед.

Заключение

Черниците са цветни плодове, които се консумират както пресни, така и сушени.Те са добър източник на желязо, витамин С и няколко растителни съединения и са свързани с понижаване на холестерола, кръвната захар и риска от рак. Тези дуди се използват и в китайската билкова медицина от хиляди години за лечение на различни заболявания и са пълни са с хранителни вещества и имат редица потенциални ползи за здравето – всички те са важни за изграждането на здравословна диета.

Източници

mulberries

mulberry-fruit-benefits-and-side-effects

unexpected-side-effects-of-mulberry

must-try-mulberry-recipes

Morus

mulberry-plant

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0