Здраве

Да махнем короната от коронавируса

Coronavirus Covid-19 cell. Covid, covid19 pandemic.

Да махнем короната от коронавируса

Тази страница НЕ замества информацията за СЗО и МЗ! Тя включва нашето мнение относно новата психоза около коронавируса и съдържа препратки към проучвания за предпазване от вирусни заболявания чрез здравословен начин на живот.

Да, точно така. 

И ние решихме да напишем статия по темата. 

Това, което виждаме и чуваме около нас започна да ни ядосва и искахме да изразим нашето мнение по въпроса. 

Забелязахме, че като повечето хора чуят думата “коронавирус” се вцепеняват от страх и започват голямото запасяване с лекарства, консерви и маски. 

Други хора, с които работим, отменят своите тренировки, а трети не спират да се тъпчат с лекарства “профилактично”. 

Всички, дори тези от нас, които не следят новините, вече са чували за т.н. коронавирус или КОВИД-19. Болестта, произлязла от града Ухан в Китай, вече се разпространи във половината от развития свят. Разбира се, че се очакваше да стигне и до България, все пак живеем в свръхсвързан свят.  

И тъй като вече е тук, всички новини вдигат много шум за коронавируса, но има ли реално за какво да се тревожим, или ще сме забравили за него след един-два месеца?

Като един от водещите сайтове в България за здравословен начин на живот, искаме да ви споделим нашето мнение относно коронавируса и това, че място за паника и страх няма. Да се запазим живи и здрави в този период е също толкова просто, колкото и преди.

Предполагаме вече ви е писнало да ви повтарят да си миете ръцете по 10 пъти на ден и да спрете да си докосвате лицето. Истината е, че ние ще ви повторим тези неща още веднъж, защото са важни, но ще ви дадем и други насоки, с които може да засилите имунитета си и да се предпазите от коронавируса. 

Всичко, което намерите в тази статия е плод на дълги часове проучвания, така че ако се чудите откъде “знаем толкова много”, вижте източниците към статията.

Какво представлява?

Коронавирусите са голямо семейство вируси, причиняващи инфекция на дихателните пътища. КОВИД-19 е нов и още не знаем всичко за него. Според учените, той най-много наподобява грипа по това какво действие и какви симптоми има.

Симптомите включват кашлица, температура, болки в мускулите, умора и затруднено дишане. Въпреки това, ако имате тези симптоми е по-вероятно да имате настинка или грип. Според специалистите, коронавирусът най-вероятно се разпространява чрез кашлица. 

Ако все пак се опасявате, че сте болни, следвайте препоръките на местните здравни власти, тъй като те имат най-подробна информация за състоянието във вашия район.

Време ли е за паника?

Не! 

Въпреки че новините го наричат „смъртоносен” вирус, това е далече от пълната истина. 

Според официалните статистики, риска за живота при младите хора е изключително нисък (0.2%). Вируса е опасен главно за хора със слаба имунна система или хронични болести.

За да премахнем думата “смъртоносен”, позволете ни да споделим с вас смъртността на коронавируса за съответната възрастова група.

Възрастова групаСмъртност (изчислява се като се раздели общият брой заразени на смъртните случаи)
80+14.8%
70-798.0%
60-693.6%
50-591.3%
40-490.4%
30-390.2%
20-290.2%
10-190.2%
0-9няма

Източник.

Смъртността при коронавируса е сравнително ниска – средно около 3% от всички заразени с него. Въпреки по високата смъртност от нормалния груп (<1%), както виждате сами, инфектирането с коронавирус не е еквивалент на смъртна присъда.

Освен това, повечето специалисти смятат, че тази статистика е много преувеличена, защото повечето хора хванали вируса дори не отиват на лекар, за да се изследват, тъй като го смятат за обикновена настинка. 

Следователно, много повече хора от потвърдените случаи всъщност имат вируса, но мнозинството от тях сами се излекуват.

Както при грипа, рисковете се увеличават за хора с хронични болести, слаба имунна система и при много възрастните. Затова, ако попадате в една от тези групи, бъдете внимателни и не се пренатоварвайте. 

Въпреки че вируса е до известна степен по-опасен от грипа, той се разпространява по-бавно и може да бъде по-ефективно изолиран.

Във всеки случай няма причина да изпадаме в паника. Не само няма логична причина, но и е по-добре за нас самите. 

Докато коронавирусът се разпространява, нашите въпроси без отговор могат да ни накарат да се чувстваме уязвими и уплашени: „ще дойде ли до моя град?“ или „животът ми в риск ли е?“

Колкото повече човек се стресира, толкова по-уязвим става срещу вируси, тъй като стресът може да намали имунния отговор.

Как да се предпазим?

Най-добрия начин да се предпазим е да живеем здравословно. Хората, които са здрави, имат силна имунна система, която ще може да се справи с всякакви вируси безпроблемно.

Както при грипа, антибиотици и лекарства не помагат особено, така че тялото трябва да е силно, за да се излекува само.

За да не се разболеем трябва просто да спазваме типичните процедури за грипния сезон. Сега ще изброим най-важните от тях.

Ето нещата, които всички знаем, но са от изключителна важност:

  1. да си мием редовно ръцете – най-малкото преди всеки контакт с храна и след всяко излизане или пътуване; Проучванията показват, че само около 5% от хората мият ръцете си достатъчно дълго (20 секунди), за да премахнат микробите, причиняващи инфекции.

    Ами дезинфектантите за ръце? Те са добро допълнение, но не и замяна на миенето на ръцете. Въпреки това, коронавирусите имат липидно покритие, което ги прави по-податливи на дезинфектанти.
  2. да държим 1 метър разстояние от хора с кашлица; Не е нужно да цитираме проучвания, за да разберете това. Не си тествайте късмета.
  3. да не си пипаме лицето докато сме навън; Ръцете ни пипат много неща и по тях лесно могат да полепнат вируси.
  4. да се наспиваме – липсата на сън може да ни отслаби имунитета: умореното тяло е по-податливо.

    Въпреки че има още много да учим за новия коронавирус, предишните изследвания показват, че добре отпочиналите хора са по-добре защитени срещу вируси.

    Например, изследователите в едно проучване от Калифорнийския университет в Сан Франциско, пръснали жив вирус в носовете на тестова група от здрави хора и не всички се разболели. Хората, които се наспивали най-малко били значително по-склонни да развият болестта.
  5. да ядем достатъчно добри храни богати на витамини (или витаминни добавки). Особено полезни против разболяване от вируси са Витамин Ц, Витамин Д и Цинк.

Нашите насоки

Съветът за възрастни хора, които са по-уязвими е да правят физически упражнения. Ако сте били физически активни през целия си живот, новините са добри за вас. 

През 2018 г. проучване на Университета в Бирмингам и King’s College London установява, че 125 човека (непушачи), на възраст от 55 до 79 години, които практикували колоездене през целия си живот, все още имали имунитет сходен на този на младите хора.

Този съвет важи и за всички хора, които се опитват да подобрят имунитета си. 

Белите кръвни клетки могат да бъдат доста заседнали, затова редовните физически упражнения ги мобилизират чрез увеличаване на кръвообращението, така че те да могат да вършат наблюдението си, да търсят и да унищожават натрапници във всички части на тялото. 

Един от многото ефекти от физическите упражнения е, че намалява стреса, който е следващият в нашия списък с приоритети за повишаване на имунитета. 

Стресовите хормони като кортизола, могат да компрометират имунната функция. Често срещан пример за това е херпесът.

Нормално е да се чувствате стресирани и уплашени, ако постоянно следите развитието на коронавируса и нямате “хигиена” при избора на източниците, които следите. 

Намерете надежден източник, на когото можете да се доверите и спрете да затормозявате съзнанието си с безполезна информация. Уебсайтът на СЗО и МЗ са, може би, единствените места, които няма да ви стресират с допълнително утежняване на нещата в търсене на медийна сензация. 

Разбира се, важно е да знаете. Но няма нужда да се обсебвате от новините. Ако предприемате основните стъпки застъпени в тази статия, за да се защитите и да сте информирани, това е достатъчно. 

Няма начин да намалите риска до нула, дори и да сте превърнали дома си в новинарско студио. Опитайте се да освободите главата си от време на време. Това ще ви помогне да  изпуснете предчувстващото безпокойство. Един добър начин е медитацията

Това, което ядете, също може да помогне за подобряване на вашите нива на безпокойство около коронавируса. 

Проучване от 2019 установило, че средиземноморската диета, например, която е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини, спомага за намаляване на симптомите на депресия и тревожност.

Отделно е добре да държите чревната си микрофлора в добро състояние. За целта, яжте разнообразна диета с храни богати на фибри. Вашият микробиом харесва фибрите, варивата и ферментиралите храни. 

Консумацията на големи количества захар и ултра-преработена храна увеличава възпалението в организма и потиска имунната функция. 

Така че, сега може да е подходящ момент да започнете вашият път към един по-здравословен живот, който от своя страна ще ви защити срещу разболяване. 

Какво със сигурност не е нужно да правим:

  • да носим маски на лицето (освен ако не сме вече болни);
  • да се запасяваме с храна за апокалипсис;
  • да си купуваме магически лекарства;
  • да се самоизолираме от обществото;

Както много медицински лица ще ви кажат – маските са абсолютно ненужни (ако сте здрави). Те са направени за хора, които вече са болни (или се грижат за такива).

Също така има малък брой изследвания, които предполагат, че традиционни “бабини лекове” като чесъна и меда, могат да имат лечебни свойства против грипове и да ни засилят имунитета. 

Добавянето на няколко скилидки чесън дневно, няма да ви навредят, така че ви съветваме да го направите, дори и да не сте най-големите почитатели на чесъна.

Да се преместя ли в подземния си бункер със 40кг. консерви?

Колкото и приключенски да си представяме живота по време на апокалипсис, за момента такива мерки не са нужни. Запазете консервите за друг път!

Следващият път, когато се чувствате разтревожени от думата “коронавирус”, припомнете си какво пише на пръстена на Цар Соломон: “И това ще мине” и не се стресирайте ненужно. 

Не само чувството е неприятно, но и по никакъв начин това не помага на имунната ви система, която е най-добрият ви приятел срещу коронавируса. 

В крайна сметка, коронавирусът вероятно не е световната заплаха, която пресата се опитва да нарисува. Живейте здравословно и разумно и няма за какво да се тревожите.

Нека заедно махнем короната от коронавируса, защото без нея, той остава само един вирус като всички останали. 

Какво да правя, ако имам въпроси за коронавируса?

Граждани и организации могат да задават своите въпроси относно коронавируса на телефон 02 807 87 57. 

Информационната телефонна линия е на Министерството на здравеопазването и е с цел да отговаря на въпроси свързани със симптоми, диагностика, превенция, работа със стоки, пристигащи от засегнатите региони, пътувания от и за държави, в които има регистрирани случаи на вируса. 

ИЗТОЧНИЦИ:

Q&A on coronaviruses (COVID-19)

How deadly is the new coronavirus?        

Coronavirus disease 2019 (COVID-19)

Coronavirus Outbreak: Live Updates

Epidemiologic background of hand hygiene and evaluation of the most important agents for scrubs and rubs.

A lifetime of regular exercise slows down ageing, study finds

WHO Director-General’s opening remarks at the media briefing on COVID-19 – 3 March 2020

Getting At Least 7 Hours Of Sleep Helps Prevent Colds : Shots – Health News

Diet And Depression: What You Eat Can Help Improve Mood, New Study Finds : The Salt

0