Здраве

Касис

Black currants

Касис

Неговото витаминозно съдържание е 10 пъти повече от това на ябълката, 20 пъти повече от черешите и 100 пъти повече от това на гроздето. Най-силно обаче е изразено съдържанието му на витамин С – цели 181 мг в 100 г черен касис! Но това не е всичко – витаминният концентрат в касиса е с по-ниско съдържание на витамин D само в сравнение с аронията и черната боровинка. И въпреки това по думите на Марвин Притс, професор по градинарство в университета „Корнел“, голяма част от американците никога не са яли касис – вероятно по-малко от 0,1% от тях са го опитвали. Причината за това е, че в началото на миналия век масовото производство на френско грозде бива забранено в САЩ, тъй като се установява, че растението е преносител на гъба, която унищожава белия бор, който е ключов компонент на дърводобивната промишленост на страната. Въпреки че през 1966 г забраната се отменя, много щати не премахват ограничения за отглеждането му до днес.

Какво представлява касисът?

Касисът или познат още като френско грозде е плодно растение. Той принадлежи към семейство Касисови и представлява храст, достигащ до 1 м височина. Този род съдържа около 150 видове, но в тази статия ще разгледаме трите най-известни от тях, а именно – черното, червеното и бялото френско грозде.

Интересен факт е, че думата „касис“ произлиза от древногръцкия град Коринт, който е бил известен с производство си на дребно сушено грозде.

В кои региони се среща?

Тези малки, вкусни и в някои случаи декоративните плодове произхождат от северните ширини на Европа, Азия и Северна Америка. Днес това растение е широко култивирано, но въпреки това в България има много ограничено естествено разпространение.

Русия, Полша, Украйна, Великобритания, Германия и Франция са най-големите производители в световен мащаб. Русия е безспорен лидер на класацията, осигурявайки 63% от световното производство или 436 хиляди тона за 2020 г, но това не е учудващо, тъй като това е най-разпространената ягодова култура в страната, която бива отглеждана още от 11 век в манастирските градини. 

При какви условия може да се отглежда?

Касисът расте най-добре на глинести почви с добър дренаж (не засушливи), с pH 6 – 6,5 и умерено съдържание на органични вещества. Корените са сравнително плитки, така че не са необходими дълбоки почви. Това обаче излага растението на опасност от по-голямо изсушаване, така че е необходимо напояване по време на сухи периоди. За предпочитане са места, които са добре изложени на слънчева светлина през целия ден. Френското грозде понася и засенчване, но то е в ущърб на цъфтежа и плододаването. Повечето търговски сортове са устойчиви и могат да издържат на зимни температури до минус 7 градуса по целзий, но те не понасят много добре високите летни температури. Поради това е препоръчително този плод да бъде засаждан на северни склонове или защитени със сянка или дори с охлаждащо напояване на места, където температурите са над 29 градуса по време на продължителните периоди на плододаването. Повечето сортове се берат през юли, но за да се получат добри добиви, в един участък е добре да се засадят поне три различни сорта от един и същи вид. Това е така, защото повечето от сортовете му са самооплождащи се. Също така касисовите храсти се нуждаят от редовно подрязване (оптималното време за тази процедура е късната есен или ранната пролет). При подрязването се отстраняват по-старите издънки на 5-6 години, както и сгъстяващите се, слаби, повредени, нарушаващи формата на храста.

Какво е неговата хранителна стойност?

Различните видове касис имат приблизително еднаква хранителна стойност. От всички видове черното грозде е най-богато на витамини. Енергийната стойност на черният касис е 44 килокалории на 100 г, а тази на червения и белия е 43 килокалории.

Дневната доза естествена захар за човека е 25 г. Приблизително същото количество фруктоза се съдържа в 6 чаши касис. Затова не бива да се лишавате от подобно удоволствие и спокойно можете да включите касис в ежедневната си диета. Изключение правят хората с диабет и с наднормено тегло. В този случай нормата на захарта се намалява до 15 г, което е 4 чаши касис.

Съществува дори вярване,  че ако на ден приемаме приблизително около 50 зърна от плода, организмът ни ще се е снабдил с всички необходими витамини.

Какви са ползите от консумацията му?

Богатото съдържание на витамини и фибри в касиса са причината да е описан в Наръчника по хранене на Министерството на земеделието на САЩ като съдържащ: повече аскорбинова киселина (витамин С) и фосфор от всеки друг плод, толкова калий, колкото банана, два пъти повече калций от всеки друг плод с изключение на къпината, по-малко мазнини в сравнение с всички останали плодове с изключение на нектарината, по съдържание на желязо и протеини отстъпващ само на черния бъз. Несъмнено всички тези негови невероятни характеристики допринасят за ползите за нашия организъм вследствие на консумацията му:

  • има противовъзпалителен ефект – възпалителните процеси в организма водят до сърдечносъдови, бъбречни и чернодробни заболявания, артрит, инфекции на пикочните пътища и невродегенеративни нарушения. Затова включването на този плод в диетата ви може да предотврати или да намали тежестта на възпалителните процеси;
  • подпомага здравето на очите – изследванията на свойствата му разкриват ползите му при лечение на глаукома и подобряване на зрението. Учените са доказали, че антоцианините, съдържащи се в черното френско грозде, забавят развитието на болестта, като увеличават притока на кръв към окото;
  • подпомага храносмилането – тези плодове съдържат голямо количество флавоноиди. А в проучвания, проведени върху животни, е доказан разхлабващият ефект на екстракта от касис върху контрактилната активност на стомашно-чревния тракт;
  • подпомага здравето на бъбреците – противовъзпалителните и антиоксидантните му свойства намаляват риска от хронично бъбречно заболяване. Растението повишава защитните сили на отделителната система срещу възпалителни и инфекциозни поражения, а екстрактът от него също така намалява риска от образуване на камъни в бъбреците;
  • намалява нивата на холестерола – високите нива на LDL (лошия) холестерол увеличават вероятността от развитие на сърдечни и чернодробни заболявания и други метаболитни нарушения. Проучванията показват, че диетите, богати на антоцианини, понижават общия и LDL холестерола, а също така спомагат за повишаване на нивата на HDL (добрия) холестерол;
  • антидиабетичен ефект – съдържа големите количества антоцианини. Нормалните нива на антоцианините подобряват инсулиновата чувствителност и предотвратяват бързото повишаване на нивата на глюкоза в кръвта, което е особено важно за хората с диабет тип 2;
  • подобрява паметта – действието на екстракта както и на витамин С, се характеризира с потискане на липидната пероксидация в организма. При липса на този ефект свободните радикали се натрупват в организма и причиняват невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, болестта на Хънтингтън и болестта на Паркинсон. Също така натрупването на свободни радикали води до възпаление на мозъчните клетки (неврони). Касисът съдържа противовъзпалителни молекули, които намаляват невровъзпалението. Комбинираният ефект от тези свойства е подобряване на паметта и когнитивните способности;
  • подпомага здравето на черния дроб – когато се злоупотребява с алкохол, в организма настъпват необратими последици, дължащи се на промени в структурата и функцията на хепатоцитите. Включването на храни, богати на полифеноли, в диетата ви може да помогне за спиране на тези негативни ефекти;
  • съживява и подхранва кожата – възпаленията, инфекциите и стареенето могат да доведат до различни кожни заболявания. В такива случаи кожата се нуждае от интензивно възстановяване и овлажняване. Клиничните проучвания показват, че някои полизахариди на това растение имат противовъзпалителни свойства. Също така високото съдържание на мастни киселини, като линоленова киселина, подхранват и поддържат кожата здрава;
  • има антимикробни свойства – последните проучвания доказват антивирусните свойства на листата от див касис. Екстрактът от тях може да убие грипен вирус А (IAV), като блокира проникването и интернализацията на вируса на молекулярно ниво. Етеричното масло от листа пък има противогъбични и антибактериални свойства;
  • регулира високите нива на кръвното налягане – съдоразширяващите свойства на касиса отпускат кръвоносните съдове, подобряват кръвообращението и облекчават високото кръвно налягане;

Какви са потенциалните рисковете?

Касисът не се препоръчва за употреба при обостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт, тъй като органичните киселини могат да предизвикат дразнене на лигавицата, както и при хора с гастрит с повишена киселинност.

Плодовете също така са противопоказани при диагнозата „тромбоза“, тъй като разреждането на кръвта може да предизвика отделяне на съсирек.

Болестта на Фелинг (патологична склонност към натрупване на фенилаланин) също е противопоказание: употребата на касис при тази диагноза може да доведе до тежки увреждания на нервната система.

И разбира се, френското грозде трябва да бъде изключено от диетата на хора с алергии или индивидуална непоносимост. При хора със салицилатна непоносимост плодовете могат да предизвикат главоболие, диария, повръщане, хрема и обрив.

Заключение

Можем да заключим, че касисът и особено черното френско грозде е един от най-полезните плодове. Затова ние ви съветваме да консумирате тези плодове и дори да ги отглеждате, ако имате възможност и не страдате от някое от гореизброените заболявания. Можете да консумирате това растение под формата на сладко, чай, пудинг и дори ликьор, така че ви пожелаваме добър апетит!

Източници

Currants

Currant production and top producing countries

Why is blackcurrant banned in America?

Смородина: польза и вред

Чёрная смородина: польза и вред

Смородина в саду: для урожая и для красоты

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0