Здраве

Маково семе

Poppy seeds

Маково семе

Ядките са храни, богати на полезни мазнини и фибри, които съдържат и множество полезни свойства за здравето. В ежедневието си консумираме различни видове – бадеми, лешници, орехи и др, а в днешната статия ще обърнем внимание на един по-висок клас ядка, която се използва, както в натуралното ѝ състояние, така и в течно, за направата на олио, а именно – маковото семе.

Какво представлява маковото семе?

Извлича се от растение, широко известно като сънотворен мак. Самите семенца са дълги и овални, често оприличавани на формата на бъбрек. Макът вирее на места с влажен и топъл климат, а законен за отглеждане и извличане е в почти цяла Европа и Азия. Най-често се използва в кулинарията за приготвянето на различни сладки и тестени изделия, както и за дресинги и сосове. Освен това бива семената се пресоват и се произвежда маково олио. За извличането на 1 грам са необходими над 3000 семенца, а за килограм – над 1 милион. 

В исторически план е било използвано от древни цивилизации още преди хиляди години. В Египет са намирали приложение като приспивателно, а други народи са го смесвали с мляко и мед и така са успокоявали плачещите бебета. 

През последните години средният износ за целия свят е над 75 000 тона, като основни производители са Турция, Чехия, Испания, Франция и Унгария.

Маковото семе е известно сред множество световни кулинарни култури. В Европа се използва най-много в централните държави и в тези от бивша Югославия, най-често в коледни сладкиши и като овкусител за паста и салати. Присъства и в еврейската кухня, защото е символичен за религията им. В Индия присъства като подправка в ястия с пиле, ориз и зеленчуци.

Как се извлича?

Обикновено растението цъфти през началото на лятото и има нужда от слънце и подходяща почва. В началото семенцата са зелени, а с узряването стават кафяви. Накрая шушулката се отваря и те започват да изсъхват, след което трябва да се отстранят. Целият процес обикновено трае около три месеца след засаждането. 

След самото извличане на семенцата, ако те ще се използват за повторно засаждане – това трябва да се случи в следващия подходящ сезон. А ако ще се използват в кулинарията, хубаво е да се знае, че запазват пълните си вкусове, аромати и свойства до една година след като са извлечени.

Какви са неговите хранителни ползи?

Семките имат много важни и ценни микронутриенти и витамини, някои от които са:

Ценното маково семе има и някои уникални свойства и ползи върху човешкото здраве:

  • има болкоуспокояващ и противовъзпалителен ефект;
  • предпазва от проблеми със стомаха и бъбреците – подобрява храносмилането и предотвратява констипацията (запек), както и  образуването на камъни в бъбреците;
  • приятен вкус на ядки – освен че има уникален ядков вкус, то също поддържат устната кухина чиста и свежа;
  • влияят на нервната система – има успокоителен ефект, заради минималните количества алкалоиди, които съдържа;
  • съдържат много антиоксиданти – заради наличието на такива се намалява риска от сърдечно-съдови и туморни заболявания;
  • подобрява се състоянието на кожата – маслото, което се извлича, поддържа кожата красива, здрава и еластична, както и помага за по-бързото заздравяване на рани.

Съществуват ли рискове при прием?

Както всяка храна при прием на прекалени количества могат да настъпят вреди за организма. Това е така най-вече заради съдържанието на алкалоиди като морфин и кодеин. Ако се прекали с маковото семе дори може да се покаже фалшив положителен резултат при тест за наркотици. 

Също така то не съдържа голям брой алергени, което го прави подходящо за прием и от деца и бременни жени, но въпреки това е желателно да се правят изследвания дали храната е подходяща.

Освен това при прекалени количества могат да настъпят и състояния на сънливост и ниско кръвно налягане, заради ефектът на семето да успокоява нервната система, което е и още една причина за внимание при консумация.

Препоръчителна доза за прием

Хранителните стойности за 100 грама маково семе са 525 калории, 18 грама протеини, 42 грама мазнини, 28 грама въглехидрати, 20 грама фибри и 6 грама вода. Препоръчителната дневна доза за средностатистически възрастен човек е до 3 супени лъжици. Това количество доставя около 15% от необходимите фибри и почти всички важни витамини и микронутриенти за деня. Съществуват различни варианти, към които можем да прибавим ядките – хляб и други тестени изделия, сладкиши, супи и салати.

Лесна и здравословна рецепта с маково семе

За завършек на статията ще представим една лесна и здравословна рецепта за шоколадово брауни с маково семе, която е подходяща за лесен завършек на едно ястие. Необходимите продукти са:

  • 150 грама маково семе;
  • 100 грама какао;
  • 70 грама масло;
  • 80 грама пудра еритритол;
  • настъргана лимонова кора;
  • половин чаена лъжичка индийско орехче;
  • ванилия;
  • малко сол.

Разтопете маслото на водна и баня и го смесете с какаото. След това трябва да смелите маковото семе на ръка или в блендер и да го смесите с ванилията, индийското орехче и кората от лимон. Яйцата се разбиват заедно с еритритола и щипка сол. Накрая трите смеси се обединяват и полученото се разбърква, докато стане гладко. Пече се в съд за 12-14 минути като височината на сместа трябва да е 3-4 см. Сервира се изстинало и поръсено с пудра еритритол.

Заключение

Маковото семе е продукт с изключителна стойност, съдържащ жизненоважни хранителни вещества и свойства и притежаващ невероятни ползи за организма. Широко използван е в кулинарията и е присъщ за много световни кухни. Въпреки множеството си ползи, трябва да се внимава с количеството, което се приема, както и за възможни алергии към него.

Източници

Poppy seed | Nutrition, Culinary Uses & Health Benefits

Can Eating Poppy Seeds Make You Fail a Drug Test?

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0