Грейпфрут
септември 21, 2023 2024-08-25 19:30Грейпфрут
Грейпфрут
През 1989 г. Дейвид Бейли, изследовател в областта на клиничната фармакология (изучаване на въздействието на лекарствата върху човека), случайно се натъква на може би най-голямото откритие в кариерата си в лабораторията си в Лондон, Онтарио. Последвалите тестове потвърждават заключенията му и днес няма съмнение, че е бил прав. „Трудното в случая беше, че повечето хора не повярваха на данните ни, защото бяха толкова неочаквани“, казва той. „Никога досега не е било доказано, че дадена храна може да доведе до толкова голямо взаимодействие с лекарствата. „
Тази храна е грейпфрутът – на пръв поглед обикновен плод, който всъщност е всичко друго, но не и обикновен.
Какво представлява грейпфрутът?
Грейпфрутът е ядливо, тропическо растение. Той принадлежи към семейство Седефчеви и се смята, че е хибрид между цитрусовите плодове – помело и портокал. Произхожда от Индия и Централна Америка и не се среща в дивата природа.
Първият, който описва грейпфрута, е свещеникът-ботаник Грифит Хюз през 1750 г. В бележките си той нарича грейпфрута „забранения плод“, а малко по-късно го нарича „по-малкия шедок“ заради приликата му с помелото, което тогава се наричало още шедок, по фамилията на откривателя му. Настоящото си име грейпфрутът получава през 1814 г. на остров Ямайка. От английски означава „grape“ (грозде) и „fruit“ (плод). Това име е повлияно от начина, по който растат плодовете на дървото – те обикновено се събират на гроздове от 8 до 18 плода.
Интересен факт, че латинското му име Citrus paradisi се превежда като „райски цитрус“.
В кои региони се среща?
Както вече споменахме грейпфрутът не се среща в дивата природа и произхожда от Индия и Централна Америка. Днес той е култивиран от много страни, главно в Азия.
Производството му в световен мащаб се е увеличило с 17,1% през последните десет години.
Китай, Виетнам, САЩ, Мексико и Република Южна Африка са най-големите му производители, които осигуряват най-значителния процент от световното производство. Китай е начело на класацията с дял от 53,12% от световното производство, с 4,95 милиона тона за 2020 г.
При какви условия може да се отглежда?
Най-подходящото време за засаждане на грейпфрутови дръвчета е през пролетта, след като е преминал периода, през който се образуват слани. Тъй като грейпфрутът е субтропичен вид, температурата е най-важният фактор на околната среда, който оказва влияние върху цвета на плодовете както външно, така и вътрешно. Поради това той изисква топли температури и не понася измръзване. Това растение предпочита песъчливи или песъчливо-глинести почви, добре дренирани, дълбоки, свежи и без варовик. PH-то трябва да варира между 6 и 7 и това са дървета, които не понасят засоляване. Като любопитен факт следва да се отбележи, че относителната влажност на въздуха оказва влияние върху формата на плода. Грейпфрутите, отглеждани в тропически или субтропически райони, имат сплескана форма, докато тези, отглеждани в по-сухи райони, са сферични . Освен това това е дърво, което се нуждае от много валежи, които трябва да бъдат допълнени с напояване в случай на недостатъчни валежи. Не на последно място, насаждението с това растение трябва да бъде ориентирано към слънцето и защитено от вятъра, тъй като то се нуждае от много светлина за цъфтежа и плододаването и е много чувствително към вятъра, като може да претърпи загуба на плодове поради вибрации.
Каква е неговата хранителна стойност?
Пулпата на грейпфрута съдържа огромно количество витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Енергийната стойност на ядливата част е 35 килокалории на 100 грама. Ето какви са и хранителни стойности в 100 грама от този плод:
Хранително вещество | Количество | Средна норма на ден |
Протеин | 0,7 г | 76 г |
Мазнини | 0,2 г | 60 г |
Въглехидрати | 6,5 г | 211 г |
Диетични фибри | 1,8 г | 20 г |
Вода | 88,8 г | 2400 г |
Витамин А | 3 мкг | 900 мкг |
Витамин В1 | 0,05 мг | 1,5 мг |
Витамин В2 | 0,03 мг | 1,8 мг |
Витамин В5 | 0,21 мг | 5 мкг |
Витамин В6 | 0,04 мг | 2 мг |
Витамин В9 | 3 мкг | 400 мкг |
Витамин С | 45 мг | 90 мг |
Витамин Е | 0,3 мг | 15 мг |
Витамин РР | 0,3 мг | 20 мг |
Калий | 184 мг | 2500 мг |
Калций | 23 мг | 1000 мг |
Магнезий | 10 мг | 400 мг |
Натрий | 13 мг | 1300 мг |
Фосфор | 18 мг | 800 мг |
Желязо | 0,5 мг | 18 мг |
Какви са ползите от консумацията му?
Грейпфрутът е „шампионът“ по съдържание на витамин С, като изпреварва дори цитрусовите плодове като лимон и мандарина. Съдържанието на различни киселини от органичен произход, етерични масла, пектин, фитонциди и нарингин дава възможност за използването му при лечение на различни заболявания, в козметиката, в диетологията, в ароматерапията и в кулинарията.
Ето накратко и ползите за нашия организъм вследствие на консумацията на този плод:
- подпомага здравето на сърцето и нормализира кръвното налягане – комбинацията от фибри, ликопен, калий, холин и витамин С е важна за сърдечносъдовата система. За да се нормализира кръвното налягане, се препоръчва да се намали количеството на приеманата сол и да се увеличи количеството на калия. А „героят“ на нашата статия с тегло 100 г съдържа само около 184 мг от този микроелемент;
- положителни ефекти на антиоксидантите – благодарение на действието на антиоксидантите се намалява вероятността от нежелани процеси в организма, тъй като те защитават нашите клетките от увреждане от свободните радикали. Освен това ликопенът, витамин С, флавоноидите и бета-каротинът спомагат за понижаване на кръвното налягане и холестерола;
- възстановяване на нормалното тегло – може да ни помогне да консумираме по-малко калории, тъй като фибрите в него ни дават усещане за ситост за дълго време. Няколко проучвания потвърждават, че загубата на тегло е по-ефективна, когато се консумира грейпфрут като част от балансирана диета;
- намалява вероятността от възникване на диабет тип 2 – консумацията на този цитрусов хибрид помага да се контролира инсулинът, като по този начин се намалява рискът от инсулинова резистентност и диабет тип 2. Благодарение на ниския си гликемичен индекс (цифрова скала, показваща колко високо и колко бързо определена храна може да повиши вашата кръвна захар) той не предизвиква рязко повишаване на захарта;
- намалява вероятността от инсулт – при жените рискът от исхемичен инсулт зависи от количеството консумирани флавоноиди – растителни съединения, които се съдържат в зеленчуците и плодовете;
- намалява риска от образуване на камъни в бъбреците – лимонената киселина, която създава неблагоприятна среда за образуване на камъни в бъбреците, взаимодейства с калция в бъбреците и гарантира, че той ще бъде изведен от организма;
- подобрява имунитета – голямото количество витамин С ни осигурява антиоксидантна защита срещу вируси и вредни бактерии. Други минерали, съдържащи се в цитруса, също имат положителен ефект върху имунната система, като намаляват възпаленията и помагат да се противодейства на инфекциите;
Какви са потенциалните рискове?
Освен ползи грейпфрутът крие и някои опасности. Експертите твърдят, че някои вещества, съдържащи се в него, могат да бъдат както полезни, така и вредни. Според проучванията някои лекарства не могат да се комбинират с приема на сок от този плод. Затова преди да започнете да приемате каквито и да било лекарства, както и противозачатъчни таблетки, е необходимо да се консултирате с вашия лекар, за да разберете дали те са съвместими със сока му. Консумацията на този плод по време на прием на противозачатъчни таблетки може да намали очаквания ефект и да доведе до непланирана бременност или сериозно да увреди организма. Сокът от плода може да доведе до засилено действие на някои лекарства и странични ефекти. Също така завишената консумация може да повлияе неблагоприятно на черния дроб, като забави процеса на елиминиране на вредните вещества от организма. При хора с повишени нива на киселинност на стомашния сок в организма, с нефрит и хепатит, не се препоръчва да се включва в диетата. Не се препоръчва да го консумират и хора, които са алергични към цитруси. Допълнително продължителната консумация на плодовете може да доведе до влошаване на зъбния емайл. Както и другите цитруси, грейпфрутът не трябва да се добавя към диетата ви по време на кърмене. Това се дължи на възможна алергия при детето, която се проявява върху кожата под формата на фин обрив и подуване.
Специалистите по хранене не препоръчват грейпфрута да се комбинира с гъби, прясно мляко, бял ориз и продукти от бяло брашно, тъй като тези продукти заедно се усвояват трудно от организма и могат да причинят диария и чувство за тежест в стомаха.
В изследване от 2006 г. американски учени установяват наличието на специално вещество – фуранокумарин, което забавя образуването на хемопротеини. По този начин, като се консумират едновременно плодовете и лекарствата, черният дроб „обработва“ съставките на плодовете, а съставките на лекарствата в този момент циркулират в организма, достигайки опасни концентрации в кръвта. Неслучайно в САЩ Администрацията по храните и лекарствата дори изисква лекарствата да бъдат тествани за съвместимост със сока му.
Установено е, че сокът от грейпфрут не трябва да се комбинира със следните лекарства:
- антибиотици;
- антикоагуланти;
- антихистамини;
- анксиолитици;
- антиаритмици;
- антидепресанти;
- хормонални;
- антивирусни;
- противогъбични;
- противотуморни;
- средства за потискане на кашлица;
Заключение
Грейпфрутът е един от най-полезните плодове на света, тъй като е богат на важни витамини, минерали и антиоксиданти за нашия организъм. В резултат на това той може да има много положителни ефекти върху здравето ни. Но ако приемаме някакви лекарства трябва да сме особено внимателни с консумацията му, ако искаме да се предпазим от странични ефекти и влошаване на здравословното ни състояние.
Източници
Grapefruit is One of the Weirdest Fruits in the Planet
Cultivation Strategy for grapefruit
Описание грейпфрута и фото его листьев
Грейпфрут: происхождение, виды, состав, калорийность
Грейпфрут: чем он так необыкновенно полезен и кому его есть нельзя