Здраве

Кедрови ядки

overhead view of pine nuts in a bowl

Кедрови ядки

Кедровите ядки са изключително ценни и вкусни семена, произведени от кедрови дървета, които растат в гористите области по целия свят. Известни са не само със своята хранителна стойност, но и с богатото си историческо и културно наследство. От древни времена се считат за символ на здраве, дълголетие и изобилие. Те са били ценени от римляните и гърците и са представлявали основната храна на няколко индиански племена в Северна Америка и местните народи в Сибир. Разгледайте с нас вълнуващия им свят и научете защо заслужават място във Вашата диета. 

Какво представляват кедровите ядки? 

Кедровите ядки, наричани още пиноли, са годни за консумация семена от борови дървета. Семената са вътрешната, обикновено годна за консумация част от твърда, негодна за консумация обвивка. 

Те са едни от най-скъпите ядки на пазара поради времето, необходимо за отглеждането им и усилията за събиране на семената от защитната им обвивка. 

Представляват малки, продълговати семена с цвят на слонова кост с дължина около 1,3 см. Когато са сурови, имат мека текстура и сладък, маслен вкус. Консумират се от различни култури по света и са известни под много имена. В САЩ най-често се употребява в песто или като топер за хрупкава салата, а освен това са подходящи за използване в приготвянето на десерти като бисквитки. 

Как се извличат? 

Приблизително 20 вида борови дървета произвеждат семена, които са достатъчно големи за събиране. Най-често това са четири конкретни сорта борови дървета: мексикански пиньон (Pinus cembroides), колорадски пиньон (P. edulis), италиански камък (P. pinea) и китайски орех (P. koraiensis). Друг вид дърво, от което се извличат е сибирският бор (Pinus sibirica).

Необходими са от 15 до 25 години, за да започнат дърветата да произвеждат кедрови семена и три пъти повече време, за да достигнат най-високото си ниво на плодородие. По-голямата част от северноамериканската реколта идва от диви, некултивирани дървета. Най-често се събират на ръка, което допринася за скъпата им цена. 

Боровите семена се намират в шишарките и отнема около 18 месеца, за да узреят. Тъй като кедровите ядки са готови за прибиране около 10 дни преди шишарката да започне да се отваря, те са много трудни за отстраняване. За да се ускори и улесни процеса, шишарките се поставят в чул и се оставят на слънце да съхнат 20 дни. След това се разбиват, освобождават се семената, които след това се отделят на ръка. Това е друга много времеемка и предизвикателна задача, изискваща търпение. 

Боровата шишарка не е единственото покритие за семето; всяка кедрова ядка има втора черупка, която трябва да се отстрани преди консумация. Някои от тези черупки са тънки и лесни за сваляне, докато други са по-дебели и по-предизвикателни. 

Какви са техните здравословни ползи?

Кедровите ядки са не само вкусен деликатес, но и изключително полезен хранителен продукт, който е популярен в множество кухни по света. Тези малки съкровища на природата също така се отличават със значителни здравословни ползи. Ето и кои са те:

 • насърчаване на здравето на сърцето – високите кръвни нива на „лош“ холестерол или липопротеини с ниска плътност (LDL) могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Пиноленовата киселина е полиненаситена мастна киселина, изолирана изключително в маслото от пиноли. Тя може да помогне за понижаване на нивата на LDL холестерола в кръвта. Изследвания при плъхове предполагат, че кара черния дроб да поема и метаболизира повече LDL холестерол от кръвта. Механизмът, който стои зад този процес, остава неясен и изисква допълнителни научни изследвания;
 • може да подобри нивата на кръвната захар – проучванията при животни показват, че консумацията на екстракт от кедрови ядки, може да допринесе за намаляване на нивата на кръвната захар на гладно. Замяната на богата на въглехидрати храна с ненаситени мазнини, може да има благоприятен ефект върху нивата на кръвната захар. В проучване от 2014 г., изследователите анализираха множество твърдения за ефекта от яденето на ядки при хора с диабет тип 2. Те заключават, че средно консумацията им от 56 гр. на ден, за период от 8 седмици, е допринесло за подобряване на нивата на кръвната захар и инсулиновата чувствителност. Тези проучвания разглеждат разнообразие от дървесни ядки (не специално кедровите такива), но те доставят ненаситени мазнини и малко протеини и фибри, така че може да имат подобни ефекти. Освен това, 28 гр. от тях осигурява 109% от дневната стойност на минерала манган, който е свързан с по-нисък риск от диабет. Проучване с повече от 10 000 участници установи, че тези, които консумират по-високо от необходимото количество манган (4,5 мг./ден), имат по-ниска честота на диабет тип 2. Кедровите ядки доставят и полифеноли или фенолни съединения, които имат антиоксидантна активност и други ползи за здравето. Фенолните съединения, открити в тях, могат да помогнат за понижаване на реактивните кислородни видове (ROS), открити в тялото, и следователно да подобрят контрола на кръвната захар. Въпреки това, тази информация е базирана на научни изследвания, проведени върху животни, като такива върху хора са ограничени. Смята се, че манганът, в допълнение към фенолните съединения, намалява ROS, които водят до прогресия на диабета. Необходими са повече изследвания, за да се разбере процесът, чрез който манганът и фенолните съединения работят за минимизиране на риска от диабет; 
 • може да помогнат за поддържане на здравословно тегло – съдържат комбинация от протеини, фибри и здравословни мазнини, всички от които Ви помагат да се чувствате сити по-дълго. Въпреки че са висококалорична храна, те не допринасят за наддаване на тегло. Изборът на ядки за закуска пред предпочитане на по-обработени храни, може да допринесе за редуцирането на чувството на глад. Мастните киселини, открити в пинолите, също се свързват с регулирането на теглото;
 • подобряване на здравето на мозъка – омега-3 са незаменими мастни киселини, които трябва да приемате ежедневно. Съществуват три разновидности на омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). EPA и DHA подпомагат опазването на здравето на мозъка, като допринасят за по-бавен когнитивен спад и намален риск от деменция и депресивни симптоми. За съжаление, голяма част от населението на света не консумира достатъчно омега-3. Кедровите ядки са източник на омега-3, съдържащи 31,4 мг. на 28 гр. Типът омега-3 в тях е ALA, която се счита за основна, но тялото Ви трябва да я преобразува в по-полезните форми EPA и DHA. Този процес не е много ефективен при хората. Все още имате възможност да увеличите приема на омега-3, като поръсите няколко кедрови ядки върху порцията си паста или ги включите като хрупкав акцент върху авокадо тоста си;
 • растеж – подпомагат позитивно развитието на организма по време на растеж; 
 • метаболизъм – участват активно в обмяната на веществата в организма; 
 • системи в човешкото тяло – имат благоприятно въздействие върху функционирането на сърдечно-съдовата, храносмилателната, ендокринната и нервната система; 
 • потентност – показват положителен ефект в поддържането на мъжката потентност и могат да се използват като природен афродизиак; 
 • функции в организма – стимулират работата на мускулите и подобряват функциите на черния дроб. 

Съществуват ли рискове при прием?

Наред с многобройните си ползи, кедровите ядки носят потенциален риск за здравето. Въпреки че това не е често срещано явление, някои хора може да имат анафилактичен отговор или IgE-медиирана алергия към пиноли, което означава, че тяхната имунна система незабавно започва да реагира прекомерно в отговор на консумацията им. 

Синдромът на „боровата уста“ е временно състояние, което е възможно да възникне при някои хора и се характеризира с метален или горчив вкус в устата след ядене на кедрови ядки. Първият съобщен случай, е през 2001 г. Симптомите се появяват в рамките на 48 часа след прием и могат да продължат до две седмици. Основната причина за този синдром не е ясна.

Препоръчителна доза за прием

Препоръчителната доза за прием на кедрови ядки зависи от индивидуалните нужди и предпочитания на човека. Националният институт по здравеопазване препоръчва дневен прием за възрастни от 1,1 грама за жените и 1,6 грама за мъжете. Ето още насоки:

 • като закуска или междинна такава – препоръчителната доза може да бъде около 1/4 до 1/3 чаша (приблизително 30-40 грама);
 • за добавка към ястия – ако ги използвате като добавка към салати, ястия или като гарниране, количеството може да бъде по-малко, например 1-2 супени лъжици;
 • според дневните калории – ако следите калоричността на храната си, включването им трябва да се планира така, че да не надвишавате дневните си нужди от калории;
 • индивидуални нужди – важно е също така, да се вземе здравословното състояние. Ако имате алергии, здравословни проблеми или специални диетични изисквания, консултирайте се с лекар или диетолог за по-точни насоки. 

Не забравяйте, че са калорични и могат да бъдат вредни, ако се консумират в излишък. Умереността е ключът при всяка диета. 

Хранителен състав

Надяваме се, вече сме успели да Ви убедим в това колко са ценни кедровите ядки. Но какво в тях ги прави толкова полезни? Нека си отговорим на този въпрос заедно. 

В 100 грама от семената, има около 30 грама протеин, което ги прави изключително богати на този хранителен компонент и ги нарежда на върха сред всички видове ядки по това отношение. Тази висока концентрация на белтъчини включва 19 аминокиселини, от които около 70% са незаменими, което подчертава тяхната изключителна биологична стойност. 

Между тях се отличават аминокиселините аргинин (приблизително 21 грама на 100 грама белтъчини), лизин (приблизително 12 грама на 100 грама белтъчини), метионин (приблизително 6 грама на 100 грама белтъчини) и триптофан (приблизително 3 грама на 100 грама белтъчини). Тяхното присъствие е от съществено значение не само за деца, но и за възрастни хора. 

Освен това са богати на фосфор, йод, мед, никел, магнезий, манган, силиций, селен, сяра, калий, калций, кобалт, желязо, въглехидрати и мастни киселини. Те предоставят също и витамините A, B1, B2, B3, C, D, F, H, PP и E. 

Заключение

Кедровите ядки са не само вкусен деликатес, но и наистина изключително полезна добавка към нашата диета. Хранителната им стойност, както и лечебните свойства, ги правят ценен здравословен източник. Те са подарък от природата, който заслужава място в нашия хранителен режим. Нека си позволим да им се насладим и да ги включим в ежедневното си хранене, за да се радваме на всички ползи, които те носят за нашето здраве и вкусови рецептори. 

Източници

7 Spectacular Fun Facts About Pine Nuts 

What Are Pine Nuts? 

4 Impressive Health Benefits of Pine Nuts 

Кедрови ядки 

Остави ни коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0